Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ για τις συντάξεις Οκτωβρίου 2020, από χθες Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 καταβάλλονται ήδη οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Αύριο, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σε λίγες μέρες η καταβολή – Αυτά είναι τα καθαρά ποσά μετά τις κρατήσεις

Στην τελική ευθεία η πληρωμή των αναδρομικών

Σε λίγες μόνο εβδομάδες αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που υπέστησαν παράνομες μειώσεις. Τα αναδρομικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, αφορούν στις συντάξεις που «κουρεύτηκαν» στο 11μηνο της περιόδου 2015-2016, με τα καθαρά ποσά να κυμαίνονται από 600 έως και 8.655 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι πληρωμές των αναδρομικών θα γίνουν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου και θα είναι αφορολόγητα. Η μοναδική κράτηση θα είναι ένα 6% για ασθένεια. Η φορολογική διευθέτηση θα γίνει άνοιξη-καλοκαίρι του 2021, οπότε οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει η επιβάρυνση για τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στις εν λόγω πληρωμές θα υπάρχει μια έκπληξη για το Δημόσιο, καθώς μένουν εκτός τα αναδρομικά του νόμου 41051 (μειώσεις 12% πάνω από τα 1.300 ευρώ σύνταξης). Η περικοπή αυτή κρίθηκε τελικά συνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. [Δείτε το σχετικό άρθρο]

Λύση στις συντάξεις χηρείας

Απονομή όλων των συντάξεων χηρείας και καταβολή αναδρομικών μέχρι τέλος του μήνα σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες για περίπου 8.000 συντάξεις χηρείας, που εκκρεμούν για απονομή αλλά και σε όσες δεν έχει καταβληθεί η αύξηση από το 50% στο 70%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα απονεμηθούν όλες οι συντάξεις χηρείας από το Μάιο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο 2020 με την αύξηση από το 50% στο 70%, οι εκκρεμείς αιτήσεις για σύνταξη χηρείας από το 2017 και μετά ενώ θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των συντάξεων που δεν έχουν ακόμη αυξηθεί από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αναλυτικότερα ετοιμάστηκε ένα νέο λογισμικό σύμφωνα με το οποίο επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις για να καταβληθεί η διαφορά σε όσες χήρες δεν την έχουν πάρει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις