Η διαμάχη με τους παραγωγούς ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών (ΑΠΕ) έχει οξυνθεί καθώς ο λογαριασμός μέσω των οποίων πληρώνονται (ΕΛΑΠΕ) εμφανίζει έλλειμμα, το οποίο απειλεί να αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει υποστηρίξει ότι το έλλειμμα αυτό είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της πτώσης στην κατανάλωση κι όχι της μείωσης που αποφάσισε ο ίδιος στις αποζημιώσεις τους (ΕΤΜΕΑΡ) από το 2019.

Η μείωση εκείνη είχε αποφασιστεί, για να εξισορροπήσει τις αυξήσεις που επέβαλε στις τιμές της ΔΕΗ. Οι παραγωγοί ΑΠΕ προειδοποιούσαν από πέρυσι ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον ΕΛΑΠΕ και ο υπουργός απάντησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ευθύνονται οι μειωμένες αποζημιώσεις. Ζήτησε δε να αναλάβουν μέρος της απώλειας με βάση τα κέρδη που είχαν αποκομίσει.

Χθες, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) δημοσιοποίησε μελέτη μέσω της οποίας τεκμαίρεται ότι η επίπτωση της πανδημίας είναι περιορισμένη στους μήνες από Μάρτιο έως Ιούνιο. Ταυτόχρονα τονίζει ότι, εάν δεν υπήρχαν οι μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ο ΕΛΑΠΕ θα έκλεινε με σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατομμυρίων στο τέλος του 2020.

Οι παραγωγοί ΑΠΕ φοβούνται ότι θα τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, ενώ ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει δημοσίως ότι θα προηγηθεί διάλογος πριν αποφασιστεί κάποια λύση.

Μέχρι τότε όμως και για να ευνοήσει τους μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ, έφερε προς ψήφιση τροπολογία με την οποία τους επιτρέπει να δηλώνουν έτοιμοι χωρίς να περιμένουν αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή, όσοι έχουν εγκαταστήσει σταθμό παραγωγής θα υποβάλλουν «Δήλωση Ετοιμότητας» με βάση αυτοψία ιδιώτη μηχανικού και θα κατοχυρώνουν την τιμή παραγωγής που ισχύει τη συγκεκριμένη στιγμή. Στις τιμές αυτές παρατηρείται γενική πτώση όσο αυξάνεται η προσφορά, οπότε όσο νωρίτερα κατοχυρώνεται η τιμή τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα για τον παραγωγό.

Αντί για να δοθούν οι βεβαιώσεις αυτές σε ιδιώτες μηχανικούς, θα μπορούσε να ενισχύσει με προσωπικό τον ΔΕΔΔΗΕ που είναι υπεύθυνος για τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ προορίζεται τώρα να ιδιωτικοποιηθεί και για να διευκολυνθεί ο μελλοντικός του αγοραστής, η άλλη τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά τη ΛΑΡΚΟ ορίζει ότι θα αποφασιστεί άμεσα το Ρυθμιζόμενο Εσοδο του Διαχειριστή Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024.

Το στοιχείο αυτό καθορίζει αποφασιστικά την απόδοση κεφαλαίου για τον ΔΕΔΔΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλείται να λάβει την απόφασή της έως 31/10/2020. Σε άλλο σημείο της, η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι ο αγοραστής της ΔΕΠΑ Υποδομών απαγορεύεται να μεταβιβάσει τις μετοχές της σε τρίτους για πέντε έτη, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνει «σε πρόσωπο το οποίο άμεσα ή έμμεσα ελέγχει, ή ελέγχεται από, ή βρίσκεται σε κοινό έλεγχο με τον αποκτώντα επενδυτή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις