Η πανδημία του κορονοϊού και η ανάγκη επιβολής lockdown και στην Αθήνα, βάζοντας ”λουκέτο” στις επιχειρήσεις εστίασης, δημιούργησε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους ιδιοκτήτες που πλήττονται. Τα μέτρα αυτά αφορούν οικονομικές ελαφρύνσεις, που αποσκοπούν στην στήριξη των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται λόγω των μέτρων που πάρθηκαν.

Συγκεκριμένα, θα ισχύσει:

  • Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων)
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων
  • Απαλλαγή  καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (5%)
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0.5%)
  • Απαλλαγή καταβολής  των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί  λόγω covid – 19.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον νέο χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, και τίθεται σε ισχύ από σήμερα στον Δήμο Αθηναίων, προβλέπεται μια σειρά από παρεμβάσεις, που αποβλέπει στην στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα:

  •  Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Αθήνα, για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
  • Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζει ήδη την αναστολή μέχρι και τις 30/04/2021 της είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του COVID-19. Επιπροσθέτως, μέχρι τις 30/4/2021 παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής αυτών με ΠΝΠ που έχουν εκδοθεί. Κατά την καταβολή δεν θα υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής (Μαρτίου έως Ιουνίου 2020).

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων, προτίθεται να προβεί σε μείωση 30% του συνολικού μισθώματος που εισπράττει, σε συμφωνία με τους μισθωτές του, εφόσον δεν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση μείωσης του 40% των εν λόγω μισθωμάτων, όπως έχει εξαγγελθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις