Ξεκινά λοιπόν με οικογένεια Ambani που είναι τώρα δύο φορές πιο πλούσια από τους Kwok, τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του Χονγκ Κονγκ και έχει τριπλασιάσει την περιουσία της σε σχέση και με της δυναστεία Lee της Νότιας Κορέας.

Δίπλα στα λαμπερά νερά της λίμνης Λουκέρνης στις Ελβετικές Άλπεις, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου συγκεντρωθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Mukesh Ambani , ο πλουσιότερος και ισχυρότερος επιχειρηματίας της Ινδίας, κατέλυσε με τη σύζυγό του, τα τρία παιδιά και τους συνεργάτες τους στο θέρετρο Bürgenstock σε μια κομβική στιγμή για την απέραντη επιχειρηματική αυτοκρατορία τους, Reliance Industries Ltd.

Η πανδημία του κορανοϊού είχε εξαντλήσει την παγκόσμια οικονομία και η Βομβάη – όπου η οικογένεια ζει σε έναν ουρανοξύστη 27 ορόφων με την ονομασία Antilia – βρισκόταν μέσω σχεδόν πολεμικής κρίσης. Ωστόσο, τις προηγούμενες εβδομάδες, η Ambani, είχε συνάψει συμφωνίες με μερικούς από τους κορυφαίους γίγαντες τεχνολογίας στον κόσμο για την πώληση μεριδίων της Reliance.

Ο μεγιστάνας μετέτρεπε τον όμιλο του από κυρίαρχο σε υδρογονάνθρακες και διυλιστήρια σε έναν τεχνολογικό τιτάνα, αλλά οι επενδυτές είχαν αρχίσει να θέτουν μια βασική ερώτηση – Ποιος θα αναλάβει;

Για μήνες, τα μέσα ενημέρωσης στην Ινδία είχαν υποθέσει για μια πιθανή νέα δομή στην οποία εργαζόταν ο Αμπάνι, σύμφωνα με την οποία οι εξ αίματος συγγενείς του συμπεριλαμβανομένων των διδύμων Isha και Akash , και ο μικρότερος αδερφός τους Anant – θα είχαν την απόλυτη πρωτοβουλία στον προγραμματισμό της διαδοχής. Τα παιδιά με σπουδές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, έχουν αναλάβει ευθύνες στο πλαίσιο της οικογενειακής επιχείρησης.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η τύχη και η επιρροή τους έχουν αυξηθεί, οι Αμπάνι έχουν αναλάβει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομική και κοσμική ζωή της Ασίας. Ο πλούτος δεν κρύβεται, είτε πρόκειται για γάμους είτε για πάρτι με τον Chris Martin την Beyonce και τους Coldplay, ή ταξίδια στην Ευρώπη όπως η διαμονή τους στο Bürgenstock, όπου η οικογένεια νοίκιασε τις βασιλικές και Προεδρικές σουίτες στον έκτο και τον έβδομο όροφο, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον τους.

Αυτό που διακυβεύεται, ωστόσο, δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον μιας εταιρείας με ετήσια έσοδα σχεδόν 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 195.000 υπαλλήλους.

Αυτή είναι η αυτοκρατορία της Reliance, με την οικογένεια να είναι τώρα περισσότερο από δύο φορές πιο πλούσια από τη δεύτερη πλουσιότερη Ασία, τους Kwoks του Χονγκ Κονγκ. Οι Ambani έχουν τριπλασιάσει την περιουσία τους σε σχέση με αυτή τηνς οικογένειας Lee της Νότιας Κορέας και σχεδόν πενταπλσιάσει σε σχέση με την καθαρή αξία της περιουσίας των Torii και Saji της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg Billionaires Index των 20 πλουσιότερων δυναστειών στην περιοχή.

Οι εκπρόσωποι της Reliance αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν υπάρχει σχέδιο διαδοχής.

Το ζήτημα της διαδοχής είναι κεντρικό για τις περισσότερες πλούσιες οικογένειες που εμπεριέχονται στην κατάταξη του Bloomberg το 2020, αλλά έχει πρόσθετη σημασία για τους Αμπάνι

Το σόι βρισκόταν σε αναταραχή για χρόνια αφότου ο πατριάρχης, Ντιρουμπάι Αμπάνι, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2002 χωρίς να αφήσει τη διαθήκη. Ξεκίνησε διαμάχη μεταξύ του Mukesh και του μικρότερου αδερφού του, Anil . Η μητέρα των αδελφών παρενέβη και μεσολάβησε για το διαχωρισμό το 2005 αφήνοντας τις επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών στον Mukesh και τις νεότερες επιχειρήσεις χρηματοδότησης, υποδομών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών στην Anil.

Ο Anil, 61 ετών κληρονόμησε κυρίως προβλήματα και χρέη. Αυτά ήρθαν στο προσκήνιο τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν ο Mukesh παρενέβη για να διευθετήσει μια καθυστερημένη πληρωμή και να τον σώσει από καταδίκες και φυλάκιση. Τον Φεβρουάριο, ο Ανιλ δήλωσε σε δικαστήριο που κατέθεσε στο Λονδίνο ότι πτώχευσε μολονότι το Bloomberg του… πίστωνε τουλάχιστον 31 δισεκατομμυρια δολαρία το 2008.

Παρά την παρακμή του Anil και τον αντίκτυπο της Covid-19, ο πλούτος των Αμπάνι αυξήθηκε πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζονταν τον Ιούλιο του 2019  στα 76 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, οι 20 οικογένειες στη λίστα του Bloomberg κέρδισαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια αγγίζοντας συνολικά τα 463 δισεκατομμύρια δολάρια όλοι μαζί.

Από αυτές, περισσότερες από τις μισές οικογένειες είδαν την περιουσία τους να βυθίζεται καθώς το Real Estate και οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις υπέφεραν από την πανδημία. Οι Chearavanonts της Ταϊλάνδης έχασαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Kwoks του Χονγκ Κονγκ, 5 δισεκατομμυρία δολαρία και έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν έναν νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Χονγκ Κονγκ ως οικονομικό κόμβο.

Όπως και οι Αμπάνι έτσι και άλλες ασιατικές οικογένειες γνωρίζουν ότι πρέπει να επεκταθούν στη νέα ψηφιακή οικονομία και στρέφονται προς την τεχνολογία.

«Οι οικογένειες με σημαντικές επιχειρήσεις και μερίδιο αγοράς έχουν δύο επιλογές», δηλλωνει ο Neil Waters,  οικονομικόε σύμβουλος της Egon Zehnder. «Μπορούν να υπερασπιστούν την περιουσία τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση  όπως συμβαίνει, ή μπορούν να επιτεθούν».

Οι ζάμπλουτοι, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και μια άλλη αναδυόμενη απειλή.

Η οικονομική ανισότητα που διευρύνεται εν μέσω Covid-19 έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Στην Ταϊλάνδη, οι μαθητές διαδηλώνουν για να αποκηρύξουν την άκαμπτη κοινωνική και οικονομική ελίτ της χώρας και την μεγάλη ανισότητα.

Στο Χονγκ Κονγκ, την πιο μεγάλη αγορά κατοικίας στον κόσμο, τα ενοίκια παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, ακόμη και όταν η ανεργία έχει αυξηθεί σε υψηλό 15 ετών, απειλώντας να προσθέσει μία νέα πηγή δυσαρέσκειας μετά την ενίσχυση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου για τους πρώην Βρετανούς αποίκους . Στην Ινδία, όπου το 78% του πληθυσμού δεν μπορεί να έχει καν σωστή διατροφή, τα λουκέτα και η έλλειψη θέσεων εργασίας οδήγησαν τους ανθρώπους να λιμοκτονούν.

«Ακόμη και πριν από την εξάπλωση του ιού, οι ανισότητες αυξάνονταν, το κοινωνικό χάσμα διευρύνθηκε και η έλλειψη ευκαιριών προκάλεσε απογοήτευση και αναταραχές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις 16 Νοεμβρίου στο Φόρουμ Νέας Οικονομίας του Bloomberg. «Μια ισχυρή δέσμευση για μείωση της ανισότητας, βελτίωση των ευκαιριών για όλους, είναι, κατά τη γνώμη μου, μια θεμελιώδης πτυχή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ανακάμψουμε από την πανδημία».

Η κατάταξη των 20 πλουσιότερων οικογενειών της Ασίας

Νο1 Αμπάνι

ΕΤΑΙΡΙΑ Reliance Industries ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ινδία ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 76,0 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Dhirubhai Ambani, ο πατέρας του Mukesh και του Anil, άρχισε να χτίζει τον πρόδρομο της Reliance Industries το 1957. Όταν ο Dhirubhai πέθανε το 2002 χωρίς να αφήσει διαθήκη, η χήρα του μεσολάβησε μεταξύ των γιων της για τον έλεγχο της οικογενειακής περιουσίας. Ο Mukesh βρίσκεται τώρα στο τιμόνι του συγκροτήματος με έδρα τη Βομβάη, ο οποίος διαθέτει το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης πετρελαίου στον κόσμο. Ζει σε ένα αρχοντικό 27 ορόφων που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή ιδιωτική κατοικία στον κόσμο.

No 2 Kwok

ΕΤΑΙΡΙΑ Sun Hung Kai Properties ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Χονγκ Κονγκ ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 33,0 δισ. $

Η Kwok Tak-seng μετονομάστηκε σε Sun Hung Kai Properties το 1972. Από τότε η εταιρεία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ και αποτελεί τη βάση της οικογενειακής περιουσίας του Kwok. Οι γιοι του, Walter, Thomas και Raymond, ανέλαβαν τον έλεγχο όταν πέθανε το 1990.

No3 Chearavanont

ΕΤΑΙΡΙΑ Ομάδα Charoen Pokphand ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ταϊλάνδη ΓΕΝΙΕΣ 4 ΠΛΟΥΤΟΣ 31,7 δισ. $

Ο Chia Ek Chor εγκατέλειψε το χωριό του που είχε καταστραφεί από τυφώνα στη νότια Κίνα και ξεκίνησε μια νέα ζωή στην Ταϊλάνδη, πουλώντας σπόρους λαχανικών με τον αδερφό του το 1921. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο γιος του Chia Dhanin Chearavanont είναι πρόεδρος του Charoen Pokphand Group, ενός όμιλου με αλυσίδες εστίασης, σούπερμαρκετ και τηλεπικοινωνιες

No 4 Hartono

ΕΤΑΙΡΙΑ Djarum, Τράπεζα Κεντρικής Ασίας ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ινδονησία ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 31,3 δισ. $

H Oei Wie Gwan αγόρασε μια μάρκα τσιγάρων το 1950 και μετονομάστηκε σε Djarum. Η επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιγάρων στην Ινδονησία. Αφού πέθανε ο Oei το 1963, οι γιοι του Michael και Budi διαφοροποιήθηκαν επενδύοντας στην Κεντρική Ασία της Τράπεζας. Αυτή η επένδυση αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της οικογένειας.

No 5 Lee (Samsung)

ΕΤΑΙΡΙΑ Samsung ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Νότια Κορέα ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 26,6 δισ. $

Ο Lee Byung-chull ξεκίνησε τη Samsung ως εμπορική εταιρεία που εξάγει φρούτα, λαχανικά και ψάρια το 1938. Μπήκε στην επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών ιδρύοντας τη Samsung Electronics το 1969, η οποία έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης και smartphones στον κόσμο. Μετά το θάνατό του το 1987, ο τρίτος γιος του Lee Kun-hee ανέλαβε την επιχείρηση. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2020 μετά από χρόνια νοσηλείας μετά από καρδιακή προσβολή το 2014.

Νο 6 Yoovidhya

ΕΤΑΙΡΙΑ Ομάδα TCP ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ταϊλάνδη ΓΕΝΙΕΣ 2 ΠΛΟΥΤΟΣ 24,2 δισ. $

Ο Chaleo Yoovidhya ίδρυσε αρχικά ως φαρμακευτική την TC Pharmaceutical το 1956 . Αργότερα εμπορεύτηκε καταναλωτικά αγαθά, και το 1975 ανακάλυψε ένα ενεργειακό ποτό που ονόμασε Krating Daeng, Τσάι για «κόκκινο ταύρο».


Αφού ο Αυστριακός έμπορος Dietrich Mateschitz ανακάλυψε το ποτό σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, συνεργάστηκε με τον Chaleo για να τροποποιήσει τη συνταγή και να το κάνει γνωστό ως Red Bull παγκοσμίως. Η πορεία των οικογενειών Yoovidhya και Mateschitz μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της Red Bull. Ο Chaleo πέθανε το 2012 και ο Saravoot Yoovidhya, ο γιος του, είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TCP.

Νο 7 Τσενγκ

ΕΤΑΙΡΙΑ Τσό Τάι Φουκ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Χονγκ Κονγκ ΓΕΝΙΕΣ 4 ΠΛΟΥΤΟΣ 22,6 δισ. $

Η οικογένεια Τσενγκ ελέγχει το Chow Tai Fook Jewellery, ένα κοσμηματοπωλείο με έδρα το Χονγκ Κονγκ με πωλήσεις 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος. Οι Chengs ελέγχουν επίσης την New World Development, μια εταιρεία ακινήτων και υποδομών. Η  οικογένεια διαθέτει τα  Rosewood Hotels and Resorts, των οποίων το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το The Carlyle στη Νέα Υόρκη και το Hotel de Crillon στο Παρίσι.

No 8 Mistry

ΕΤΑΙΡΙΑ Ομάδα Shapoorji Pallonji ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ινδία ΓΕΝΙΕΣ 5 ΠΛΟΥΤΟΣ 22,0 δισεκατομμύρια δολάρια

Η οικογενειακή επιχείρηση Mistry ιδρύθηκε στην Ινδία το 1865, όταν ο παππούς Pallonji Mistry ξεκίνησε μια κατασκευαστική επιχείρηση με έναν Άγγλο. Ο Όμιλος Shapoorji Pallonji εκτείνεται πλέον σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η μηχανική και οι κατασκευές. Η οικογένεια έχει επίσης μετοχές στην αυτοκινητοβιομηχανία Tata Sons, την κύρια εταιρεία χαρτοφυλακίου της Tata Group, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί 720.000 άτομα. Για να διακόψει τους δεσμούς με τον όμιλο, ο Pallonji Mistry προσπάθησε να ανταλλάξει το μερίδιο του Tata Sons αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μετοχές του ομίλου. Ο Όμιλος Shapoorji Pallonji έχει κατασκευάσει μερικά από τα εμβληματικότερα κτίρια  της Βομβάης, συμπεριλαμβανομένου και του κτηρίου της Reserve Bank of India.

Νο 9 Pao / Woo

ΕΤΑΙΡΙΑ BW Group, Wheelock ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Χονγκ Κονγκ ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 20,2 δισ. $

Ο Pao Yue-kong ξεκίνησε τη ναυτιλιακή του επιχείρηση με 20.000 δολάρια Χονγκ Κογκ  που έφερε από τη Σαγκάη στο Χονγκ Κονγκ πριν 60 χρόνια. Η εταιρεία συγκέντρωσε περισσότερα από 200 σκάφη μέχρι το 1979, διαχειριζομένη πια τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο στόλο χύδην ναυτιλίας στον κόσμο εκείνη την εποχή. Προσαρμοζόεμνος στις συνθήκες της αγοράς, ο Pao επεκτάθηκε σε ακίνητα, χρησιμοποιώντας έσοδα από τις πωλήσεις πλοίων. Ένα μεγάλο μέρος του τρέχοντος οικογενειακού πλούτου προέρχεται από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Χονγκ Κονγκ Wheelock. Όταν ο Πάο πέθανε το 1991, οι επιχειρήσεις του χωρίστηκαν ανάμεσα στις τέσσερις κόρες του και στις οικογένειές τους.

Νο 10 Sy

ΕΤΑΙΡΙΑ SM Επενδύσεις ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Φιλιππίνες ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 19,7 δισ. $

Ο Henry Sy γεννήθηκε στην Κίνα και μετανάστευσε στις Φιλιππίνες όταν ήταν 12 ετών. Βοηθούσε τον πατέρα του να πουλήσει ρύζι, σαρδέλες και σαπούνι πριν ανοίξει το πρώτο κατάστημα παπουτσιών το 1958. Από ένα μικροσκοπικό κατάστημα στο κέντρο της Μανίλα, έχει εξελιχθεί σε όμιλο με ενδιαφέροντα, όπως λιανική, τραπεζική και real estate. Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει σχεδόν 2.800 καταστήματα λιανικής ενώ διαθέτει και περισσότερα από 2.000 τραπεζικά καταστήματα. Το εμπορικό κέντρο Mall της Ασίας, το Sy, έχει το πρώτο παγοδρόμιο των Φιλιππίνων.

No 11 Tsai

ΕΤΑΙΡΙΑ Cathay Financial, Fubon Οικονομική ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ταϊβάν ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 19,0 δισ. $

To 2019 o Chris Tsai ανέλαβε τα ηνία του ομίλου

Οι αδελφοί Tsai ίδρυσαν την Cathay Life Insurance το 1962. Το 1979, η οικογένεια αποφάσισε να χωρίσει την επιχείρησή τους, με τους Tsai Wan-lin και Tsai Wan-tsai να αναλάβουν τον έλεγχο της Cathay Life Insurance και της Cathay Insurance, αντίστοιχα. Η Cathay Insurance μετονομάστηκε αργότερα σε Fubon Insurance. Η οικογένεια ελέγχει τώρα δύο μεγάλες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμμετοχών στην Ταϊβάν και έχει επεκταθεί σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και των τηλεπικοινωνιών. Με την πρόσφατα εισηγμένη Xiamen Bank, η οικογένεια Tsai κατέκτησε την πρώτη της συμμετοχή σε τραπεζικό απόθεμα στο κινεζικό χρηματιστήριο.

No 12 Lee

ΕΤΑΙΡΙΑ Lee Kum Kee  Κι ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Χονγκ Κονγκ ΓΕΝΙΕΣ 5 ΠΛΟΥΤΟΣ 17,3 δισ. $

Ο Lee Kum Sheung εφηύρε τη σάλτσα στρειδιών και ίδρυσε τη Lee Kum Kee το 1888. Όταν το αρχικό εργοστάσιο σάλτσας στρειδιών στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ κάηκε το 1902, η επιχείρηση ξαναχτίστηκε στο γειτονικό Μακάο, όπου παρέμεινε μέχρι να μετεγκατασταθεί στην πιο ευημερούσα πόλη του Χονγκ Κονγκ . Το μέλος της τρίτης γενιάς Lee Man Tat εξασφάλισε  τον έλεγχο του στην εταιρεία, εξαγοράζοντας τα μερίδια των θείων και του αδελφού του. Η οικογένεια επεκτάθηκε στον κλάδο συμπληρωμάτων διατροφής το 1992, όταν ίδρυσε την LKK Health Products Group, κατασκευαστή και πωλητή φυτικών προϊόντων. Η οικογένεια διαθέτει επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του πύργου Walkie Talkie στο Λονδίνο.

Νο 13 Kwek / Quek

ΕΤΑΙΡΙΑ Όμιλος Χονγκ Λεονγκ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Σιγκαπούρη / Μαλαισία ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια

O κ. Kwek Hong Png

Ο Kwek Hong Png ίδρυσε την Hong Leong Co. στη Σιγκαπούρη το 1941, μαζί με τους τρεις αδελφούς του. Ο μεγαλύτερος γιος του Kwek Leng Beng διευθύνει επιχειρήσεις στη Σιγκαπούρη που κυμαίνονται από την ανάπτυξη ακινήτων και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  έως τα χρηματοοικονομικά. Ο ανηψιός Quek Leng Chan στάλθηκε στη Μαλαισία για να ηγηθεί της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων της χώρας. Ο ξάδερφος του προέδρου της εταιρείας παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο μετά από 30 χρόνια, επικαλούμενος διαφωνίες.

Νο 14 Torii / Saji

ΕΤΑΙΡΙΑ Suntory ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ιαπωνία ΓΕΝΙΕΣ 4 ΠΛΟΥΤΟΣ 16,3 δισ. $

Ο πατέρας του Ιαπωνικού Shinjiro Torii ουίσκι που τον έκανε και πλούσιο

Ο ιδρυτής της Suntory Shinjiro Torii άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1899, πουλώντας κρασί και ποτά δυτικού τύπου. Ο γιος του, Keizo Saji, ανέλαβε την προεδρία το 1961. Υπό την ηγεσία του, ο Suntory έχει γίνει ένας όμιλος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντικείμενα που κυμαίνονται από αλκοολούχα ποτά έως super foods. Ο εγγονός του ιδρυτή, Nobutada Saji, προεδρεύει πια της εταιρείας  Η  Suntory Liquors κατασκευάζει ασπίδες προσώπου σχεδιασμένες για φαγητό και ποτό ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19

Νο 15 Kadoorie

ΕΤΑΙΡΙΑ CLP Holdings ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Χονγκ Κονγκ ΓΕΝΙΕΣ 4 ΠΛΟΥΤΟΣ 16,1 δισ. $

Στη δεκαετία του 1880, ο Έλι Καντόρι και ο μεγαλύτερος αδερφός του Έλις έφτασαν στο Χονγκ Κονγκ για να εργαστούν για τους Σάσουον, μια εξέχουσα οικογένεια της εβραϊκής διασποράς της Βαγδάτης. Αργότερα οι αδελφοί έστησαν ένα γραφείο και συγκέντρωσαν μερίδια σε τράπεζες, ακίνητα και  εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας. Οι κυριότερες επενδύσεις περιλαμβάνουν την CLP Holdings, τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Kowloon, καθώς και την Hongkong & Shanghai Hotels, τον όμιλο που κατέχει την αλυσίδα Hotel Peninsula. Ο Michael Elly, εγγονός του Έλυ, προεδρεύει και των δύο επιχειρήσεων. H CLP Holdings παγώνει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 για να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ εν μέσω της πανδημίας.

Νο 16 Hinduja

ΕΤΑΙΡΙΑ Ομάδα Hinduja ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ινδία ΓΕΝΙΕΣ 4 ΠΛΟΥΤΟΣ 15,1 δισ. $

Ο Parmanand Hinduja, που κατάγεται από το Shikarpur, του Πακιστάν. Ταξίδεψε στη Βομβάη για να ιδρύσει τις επιχειρήσεις του στο εμπόριο και τις τραπεζικές συναλλαγές το 1914. Πέντε χρόνια αργότερα, άνοιξε ένα γραφείο στην Τεχεράνη. Η έδρα της ομάδας παρέμεινε εκεί μέχρι το 1979. Ο Παρμανάντ πέθανε το 1971, και οι γιοι του Γκόπιτσαντ και Σριχάντ έφυγαν για το Λονδίνο οκτώ χρόνια αργότερα, ενώ ο Πρακάς μετακόμισε στη Γενεύη και ο Άσοκ παρέμεινε στη Βομβάη.

Ο Όμιλος Hinduja έχει επί του παρόντος επιχειρήσεις σε βιομηχανίες όπως η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοοικονομικά  και η υγειονομική περίθαλψη. Η οικογένεια διαθέτει ακίνητα στην Ινδία, καθώς και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Ένας εκπρόσωπος της οικογένειας είπε ότι το γκρουπ έχει «σημαντικές συμμετοχές σε ιδιωτικές μη εισηγμένες εταιρείες», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η περιουσία τους είναι μεγαλύτερη από ό, τι υπολογίστηκε.

No 17 Ho

ΕΤΑΙΡΙΑ SJM ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Χονγκ Κονγκ ΓΕΝΙΕΣ 2 ΠΛΟΥΤΟΣ 14,6 δισ. $

Ο Stanley Ho που πέθανε φέτος, και οι συνεργάτες του κέρδισαν την πρώτη άδεια για τη δημιουργία καζίνο στο Μακάο και έχτισαν το πρώτο καζίνο της πόλης το 1962. Η οικογένεια Ho ελέγχει τη SJM Holdings, η οποία διαθέτει καζίνο και ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου του Grand Lisboa. Ο πλούτος του μοιράστηκε μεταξύ διαφόρων κληρονόμων, συμπεριλαμβανομένης της κόρης Pansy Ho, η οποία έχει μερίδια στην MGM China, η τέταρτη σύζυγος Angela Leong, η οποία είναι εκτελεστική διευθύντρια της SJM Holdings, ενώ ο γιος του Lawrence Ho, διευθύνων σύμβουλος της Melco.

No 18 Chung

ΕΤΑΙΡΙΑ Hyundai ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Νότια Κορέα ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 14,1 δισ. $

Ο πρόεδρος της Hundai και εγγονός του ιδρυτή της, Euisun Chung

Ο Juyung Chung, γιος ενός αγρότη, ίδρυσε τη Hyundai το 1946 ως εταιρεία μηχανικών και κατασκευών. Έχει εξελιχθεί σε όμιλο που κάνει τα πάντα, από αυτοκίνητα έως πλοία. Πέθανε το 2001, λίγο μετά από μια μάχη για έλεγχο της εταιρείας μεταξύ δύο από τους έξι γιούς του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της Hyundai Motor, με επικεφαλής τον εγγονό του ιδρυτή Euisun Chung, ο οποίος διαδέχτηκε πρόσφατα τον πατέρα του στην θέση του προέδρου. Η Hyundai Motor είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο. Ο Mong-Koo Chung είναι ο πρώτος Κορεάτης που εντάχθηκε στο Automotive Hall of Fame.

Νο 19 Ng

ΕΤΑΙΡΙΑ Far East Orzanization ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Σιγκαπούρη ΓΕΝΙΕΣ 3 ΠΛΟΥΤΟΣ 13,8 δισ. $

Robert Ng of Far East Organization

Ο Ng Teng Fong μετακόμισε στη Σιγκαπούρη από την Κίνα το 1934. Εργάστηκε στο εργοστάσιο σάλτσας σόγιας των γονιών του και ως επισκευαστής ποδηλάτων. Αντί να ασχοληθεί αποκλειστικά με την οικογενειακή επιχείρηση, επεκτάθηκε στην ανάπτυξη ακινήτων και ίδρυσε την οργάνωση της Far East το 1960. Έκανε επίσης επενδύσεις στο Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε την αδελφή εταιρία της Far East , Sino Group. Τώρα, ο μεγαλύτερος γιος του Ρόμπερτ είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ, ενώ ο μικρότερος γιος του Φίλιππος επιβλέπει την επιχείρηση στη Σιγκαπούρη. Η Far East Organisation είναι μια χριστιανική επιχείρηση και έχει τη θρησκευτική της ταυτότητα αναπόσπαστη στο εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Νο 20  Chirathivat

ΕΤΑΙΡΙΑ Κεντρική ομάδα ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ταϊλάνδη ΓΕΝΙΕΣ 4 ΠΛΟΥΤΟΣ 12,9 δισ. $

Οι Chirathivats ελέγχουν το Central Group, το οποίο διευθύνεται τώρα από τον Tos Chirathivat μέλος της τρίτης γενιάς. Η ταϊλανδέζικη οικογένεια κινεζικής καταγωγής καθοδηγούνταν αρχικά από τον Tiang Chirathivat, ο οποίος μετανάστευσε από το Hainan στην Ταϊλάνδη. Από την αρχή του ως ένα μικρό οικογενειακό κατάστημα στην Μπανγκόκ το 1947, το Central Group είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς εμπορικούς ομίλους της Ταϊλάνδης, με περισσότερες από 50 θυγατρικές. Το εμπορικό κέντρο του ομίλου Central World πυρπολήθηκε το 2010 κατά τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την κατάταξη των ομίλων

* Η κατάταξη των πλουσιότερων οικογενειών της Ασίας καταρτίστηκε στις 13 Νοεμβρίου. Εξαιρείται ο πλούτος πρώτης γενιάς, όπως αυτός του Jack Ma της Alibaba Group Holding Ltd., καθώς και εκείνοι που βρίσκονται στα χέρια ενός μόνο κληρονόμου. Ως αποτέλεσμα, η λίστα δεν έχει οικογένειες από την ηπειρωτική Κίνα, όπου οι περιουσίες είναι σχετικά νέες και συχνά επικεντρώνονται στην τεχνολογία.

Η έρευνα για το αφιέρωμα έγινε από τους Pei Yi Mak, Venus Feng, Yoojung Lee, Cecile Vannucci, Alexander Sazonov, Richard Macauley, Devon Pendleton, Pierre Paulden, Bhuma Shrivastava, Sanjai PR, Ben Steverman, Ben Stupples, Steve Crabill για λογαριασμό του Bloomberg το οποίο και είναι η πηγή αυτού του άρθρου λόγω του εύλογου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις