Το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,8 εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή 160.000 κύριες συντάξεις που όπως τόνισε «θα τις αντιμετωπίσουμε και σας το λέω με τη σιγουριά του 99% επειδή κάποιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται λόγω κορονοϊού».

Ανέφερε δε πως «θα έχουμε τελειώσει στο τέλος του 2021» δεσμευόμενος ότι το 85% των συντάξεων θα εκδίδεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν παρέλειψε δε να χαρακτηρίσει την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το θέμα ως «άθλο» σημειώνοντας ότι είναι μία παθογένεια του συστήματος που διαρκεί περισσότερα από 50 χρόνια.

Επανέλαβε πάντως για τις συντάξεις χηρείας ότι «τις αυξήσαμε από το 50% στο 70%» προσθέτοντας ότι η δεύτερη προσπάθεια που θα γίνει θα είναι να λαμβάνονται αυτόματα. Ο Γιάννης Βρούτσης είπε πως το 2020 απονεμήθηκαν 34.500 συντάξεις περισσότερες από ό,τι το 2019. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν πρέπει να γίνουν ή όχι προσλήψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ. «Ακόμη κι αν κάναμε 200 ή 300 προσλήψεις, το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο αφού απαιτείται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτεί κάποιος στην διαδικασία απονομής μιας σύνταξης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διεμήνυσε ότι «όσο και αν κρατήσει η κρίση εμείς θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, διαβεβαιώνω ότι δεν θα μείνει κανένας ακάλυπτος».

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Βρούτσης είναι παντελώς έκθετοι απέναντι στους συνταξιούχους. Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. το μόνο που κατάφερε με το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είναι να το διογκώσει κι αυτό παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία της ‘ψηφιακής σύνταξης’ και του e-ΕΦΚΑ» σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μείωσε τις εκκρεμείς αιτήσεις κατά 74%, καθώς και κατά την προηγούμενη θητεία του ο κ. Βρούτσης είχε παραδώσει τεράστιο όγκο ληξιπρόθεσμων, σήμερα, από την ίδια θέση του υπουργού Εργασίας, κατάφερε από τον Ιούλιο του 2019 να τριπλασιάσει τον όγκο τους» σημειώνει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι:

  •  Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για 300.000 εκκρεμείς συντάξεις. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση, αλλά οι εκκρεμείς συντάξεις προσεγγίζουν πλέον τις 360.000.
  • * Η κυβέρνηση ομολογεί επίσημα την αδυναμία της να επιλύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, καθώς ο προϋπολογισμός του 2021, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, αναφέρει ότι ο στόχος του μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών παροχών μεταφέρεται για το τέλος του 2021!

«Αναρωτιόμαστε λοιπόν, θα απολογηθούν η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας στους χιλιάδες συνταξιούχους που συνεχίζουν να ζουν στην ανέχεια και την ανασφάλεια σε μια περίοδο που βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση;» καταλήγει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις