Το κρυπτονόμισμα κατέγραψε μεγάλη άνοδο μέσα στο 2020 εν μέσω πανδημίας, κλείνοντας θετικά την περασμένη χρονιά, στην οποία κατέγραψε άνοδο της τιμής του κατά 300% και άνω. Με την έναρξη του 2021, η ανοδική πορεία συνεχίστηκε, ενώ σήμερα Κυριακή ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 30.000 δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times, κάνοντας νέο ρεκόρ. Στις πρώτες ημέρες του 2021 και ενώ η διαπραγμάτευση των νομισμάτων, των μετοχών και των πρώτων υλών στις αγορές δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, το bitcoin σημείωσε αύξηση στην τιμή του κατά 18% και σήμερα το πρωί, έπιασε τα 34.000 δολάρια.

Η έκρηξη αυτή στην διαπραγμάτευση του νομίσματος δημιουργεί ανησυχίες για “φούσκα” – κάτι που είχε συμβεί πριν τρία χρόνια. Μάλιστα, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο είχε αποκαλέσει ένα “οικονομικό προϊόν καθαρού τζόγου” και μία “φούσκα χωρίς καμία θεμελιώδη αξία”. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές αναφέρουν πως θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο “παραδοσιακό” οικονομικό σύστημα, αφού γνωστοί επενδυτές το έχουν “στηρίξει” και επίσης υπάρχουν hedge funds που επενδύουν σε αυτό. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης, ενδεικτικά να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο, η Pay Pal ανέφερε πως οι αμερικανοί πελάτες της μπορούν να πληρώνουν με bitcoin από τα ψηφιακά πορτοφόλια τους.

Να σημειωθεί πως η πορεία του bitcoin πέρυσι ξεπέρασε αυτή των παραδοσιακών αξιών, αφού αυξήθηκε κατά 305%, με τον S&P 500 να σημειώνει αύξηση κατά 16% και τον χρυσό να σημειώνει άνοδο κατά 25%. Αναλυτές της Funstrat ανέφεραν τον Δεκέμβριο, πως αναμένουν το ράλι να συνεχιστεί παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως.

Το πρόσφατο ράλι ανόδου του νομίσματος, σημειώνεται στην επέτειο της “γέννησής” του, το 2009, από τον Satoshi Nakamoto (θεωρείται πως πρόκειται για ψευδώνυμο).  Το (πρώτο) Genesis Block περιείχε 60 ψηφιακά νομίσματα, που δεν μπορούσαν όλα να χρησιμοποιηθούν. Οι Times είχαν κάνει λόγο τότε για ένα πιστωτικό γεγονός, που είχε συμβεί στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η πρώτη συναλλαγή με bitcoin έγινε στις 12 Ιανουαρίου του 2009. Το κρυπτονόμισμα διαδόθηκε και αναπτύχθηκε αφού εταιρείες άρχισαν να το δέχονται μαζί με τα παραδοσιακά νομίσματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις