Έτος ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα είναι το 2021 για την ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, τις οποίες συγκέντρωσε το moneyreview, να κάνουν λόγο για μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,6%. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος του κορονοϊού μέσα στο 2021.

Η «ανάρρωση» της οικονομίας και η επιστροφή της στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Η Ελλάδα πρόκειται να λαμβάνει κοινοτικά κονδύλια που θα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ ανά έτος τα επόμενα χρόνια και αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επενδύσεων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει τα κονδύλια αυτά,  όμως η δουλειά για την αντιμετώπιση όσων ιστορικά λειτουργούσαν σαν εμπόδια καθώς και για τον εντοπισμό των projects που θα πάρουν προτεραιότητα, έχει ήδη αρχίσει», προσθέτει ο οίκος Moody’s.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η χρονιά που ξεκινά για την Ελλάδα θα φέρει το χρέος στο 201% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό ισοζύγιο σε έλλειμμα ίσο με το 6,3% του ΑΕΠ  και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%. Παρόλα αυτά, το 2021 θα είναι μία καλή χρονιά που θα φέρει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αφού το spread του ελληνικού 10ετούς ομόλογου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα πέσει έως το Σεπτέμβριο στις 90 μονάδες βάσης, όπως εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Η ING συμφωνεί ότι δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να συνεχιστούν το πρώτο εξάμηνο του 2021, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια για ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών είναι μικρά. Παρόλα αυτά, ο οίκος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι μιας αναταραχής στην ελληνική αγορά των ομολόγων εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι μικροί, με δεδομένο και το χαμηλό ποσοστό των τίτλων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Η ING, μαζί με τη Citi, είναι οι οίκοι που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί από όλους απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, οι χαμηλές προβλέψεις της Citi για την ελληνική οικονομία πρέπει να ειδωθούν μέσα από το πρίσμα των εκτιμήσεων του οίκου για το 2020, το οποίο αναμένεται να κλείσει με ύφεση 7,7%, δηλαδή αρκετά ηπιότερη από αυτήν που περιμένουν οι επίσημες προβλέψεις και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Έτσι, ο οίκος περιμένει ότι η  ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει το 2022, όταν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα  εκτιναχθούν στο 6,2%.

Ανάμεσα στους συντηρητικούς συγκαταλέγεται και ο οίκος Scope Ratings, ο οποίος ωστόσο αναγνωρίζει ότι η πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4% θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί και πώς αυτό θα επηρεάσει τις τουριστικές αφίξεις. «Πιο μακροπρόθεσμα, η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων και εγχώριων επενδύσεων», σημειώνουν οι αναλυτές της Scope. «Η κρίση αποτελεί μία ευκαιρία για την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή βοήθεια, για να δώσει ώθηση στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», προσθέτουν.

Η S&P Ratings, εκφράζει την πιο αισιόδοξη από τις προβλέψεις της χρονιάς για την ελληνική οικονομία (με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,8%), αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το 2021, περιμένουμε μία οικονομική ανάκαμψη, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί βασικά από την αποκατάστασης της τουριστικής δραστηριότητας». Οι αναλυτές του οίκου δεν περιμένουν ότι τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, όμως προβλέπουν ότι οι επιδόσεις της οικονομίας θα είναι ισορροπημένες, με βασικές κινητήριες δυνάμεις την εσωτερική ζήτηση και τις εξαγωγές.

Παραδοσιακά πιο αισιόδοξη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η UBS θέτει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 5,6%, περιμένοντας μηδενικό πληθωρισμό για τη χρονιά.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank «βλέπει» ανάπτυξη 5,5% και εξίσου υψηλούς ρυθμούς (5,9%) για το 2022, όμως εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια (στο 5,3% του ΑΕΠ για το 2021 και στο 2,7% για το 2022).

Η Bank of America περιμένει ανάπτυξη μόνο 4,1% το 2021 και ακόμα χαμηλότερη, στο 3,8% για το 2022, όμως ο συγκεκριμένος οίκος θεωρεί ότι η φετινή ύφεση θα είναι σχετικά «ρηχή», στο 7%.

Όσο για την Morgan Stanley, εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 5,3% θα επαναφέρουν το χρέος σε πτωτική τροχιά από φέτος κιόλας, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί το 2021 στο 196,1% του ΑΕΠ, από 207,4% όπου αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2020.

«Συνολικά, η ελληνική οικονομία θα περάσει μερικούς δύσκολους μήνες, όμως η κυκλοφορία του εμβολίου σημαίνει ότι θα ανακτήσει τις ζημιές του κορονοϊού έως τις αρχές του 2022», αναφέρουν οι αναλυτές της Capital Economics, οι οποίοι έχουν θέσει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2021 στο 4,5%.

Από την πλευρά της, η Fitch περιμένει με ανάκαμψη της τάξης του 5,1% για το 2021, όμως εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας μόνο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Πηγή:moneyreview

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις