Αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι ημερομηνίες αυτές φαίνονται να έχουν «κλειδώσει», δεδομένου ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν παραδοσιακά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου.

Το 2020 ήταν μία εξόχως δύσκολη χρονιά για το λιανεμπόριο καθώς μικρά και μεγάλα καταστήματα λειτούργησαν στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την πανδημία. Η αγορά έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα κι έχει εναποθέσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της στην περίοδο των εκπτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προσφορές με ποσοστά μείωσης αρχικών τιμών που αγγίζουν το 30%-40% μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερες πολυεθνικές αλυσίδες ένδυσης προανήγγειλαν εκπτωτικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν σήμερα. Επίσης τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα και πλατφόρμες κινούνται ήδη στο ρυθμό των προσφορών με ποσοστά έκπτωσης που θα αυξηθούν μετά την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία επίσημης έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης

Εξελίξεις εντός της εβδομάδας για το θέμα των εκπτώσεων, προανήγγειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 και της εκπομπής του Ηλία Σιακαντάρη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης.

Μιλώντας για τα νέα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Καφούνης τόνισε: «επειδή είχαμε μπει σε μία διαδικασία κλιμακωτού ανοίγματος, αυτό που έγινε χθες έπεσε ως κεραυνός που συντάραξε πολλούς και οδήγησε στα όρια νευρικής κρίσης. Ενώ την Παρασκευή υπήρχε ένα ΦΕΚ που ρύθμιζε το πώς θα λειτουργήσουμε και πότε και είχαμε μπει σε μία συζήτηση για το άνοιγμά μας, ήταν ιδιαίτερα ξαφνικό αυτό. Και σε έναν κλάδο που έχει υποφέρει δύο μήνες, άλλους 8 δύσκολους προηγούμενους, μετά το πρώτο lockdown δημιουργεί πρόβλημα. Φτάνουμε στα όριά μας, είναι μεγάλο το διάστημα».

«Η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερα γρήγορα αντανακλαστικά. Δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα γιατί όσο καλή διάθεση και να έχουμε όλοι, όταν αφήνεις κάποιες επιχειρήσεις κλειστές για μεγάλο διάστημα, είναι δεδομένο ότι συσσωρεύονται χρέη. Η επιστρεπτέα αναμένουμε ότι θα εκταμιευτεί μέσα στον Ιανουάριο. Τώρα πια είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις εκπτώσεις, ο κ. Καφούνης επισήμανε ότι «κάνουμε μία έρευνα στα μέλη μας για να τους ακούσουμε και να δούμε τι θέλουν. Ίσως χρειαστεί να ανακοινώσουμε μετάθεση των εκπτώσεων. Μέσα στην εβδομάδα θα ακούσετε τις ανακοινώσεις μας, και θα ζητήσουμε πιθανόν ή μετάθεση ή όχι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις