Έκρηξη αιτήσεων σημειώνεται για τον πέμπτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με την imeridia.gr, μέχρι χθες το βράδυ, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, είχαν υποβληθεί περίπου 510.000 αιτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 580.000, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για υποβολή 400.000 αιτήσεων.

Εάν μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει τη μίνι παράταση, έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου όπως προσανατολίζεται, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση στον τελικό αριθμό που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ωστόσο κείνοι που θα λάβουν τελικά το φθηνό κρατικό δάνειο θα είναι λιγότεροι, καθώς θα εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται ενώ το ύψος της ενίσχυσης θα προκύψει μετά την έκδοση της απόφασης για τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί το ποσό που δικαιούνται.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που πυροδοτούν τον συνωστισμό στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ:

  • η δίψα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για ρευστότητα αφού έχουν «στεγνώσει» από το παρατεταμένο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα
  • το γεγονός ότι το 50% του ποσού είναι κρατική επιχορήγηση και δεν θα επιστραφεί.
  • Ένα επιπλέον κίνητρο, είναι και η ελάχιστη ενίσχυση των 1000 ευρώ που είναι σημαντική για τις εταιρίες χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή.

Με την Επιστρεπτέα 5 θα μπει ομπρέλα προστασίας σε περίπου 700.000 εργαζόμενους, αφού όσοι χρηματοδοτηθούν θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 5 μήνες μετά, ήτοι έως το τέλος Ιουνίου. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται εμμέσως η απασχόληση και μπαίνει ανάχωμα στην επαπειλούμενη αύξηση της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι στον 4ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου καταγράφηκε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις 448.203 ενδιαφερομένων, ενώ διατέθηκε συνολικά ποσό 2,17 δισ. ευρώ, πέρα από αυτό που είχε προϋπολογιστεί αρχικά.

Για την πέμπτη επιστρεπτέα το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 1,5 δισ. ευρώ και μέχρι αυτή τη στιγμή από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύεται ότι δεν θα αλλάξει το ύψος του ποσού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα περάσουν από «κόσκινο» οι τελικοί δικαιούχοι.

Ανάλογα με την πορεία που θα έχει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, οι πιστώσεις των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν από τις 22 του μήνα, με προοπτική η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων να έχουν λάβει την ενίσχυση μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις