Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Είχε προηγηθεί πριν μερικές ημέρες η ιδιωτική τοποθέτηση του Δημοσίου, καθαρού ύψους 2 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς με το 30ετές ομόλογο, η οποία όμως δεν εντάσσεται στο δανειακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για φέτος ο ΟΔΔΗΧ. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τίτλος (λήξεως το 2050) δεν είναι καν διαπραγματεύσιμος στη δευτερογενή αγορά.

Από τη νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος προβλέπει ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα κυμανθούν στα 12 δισ. ευρώ. Η απόδοση του δε, σύμφωνα και με την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά 0,685, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,7% με 0,8%.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των άλλων τίτλων, το 5ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 0,06% από 0,08% και το 15ετές 0,959% από 0,97% .

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 66 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,53% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21%.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις