Με την υπογραφή των συμβάσεων και της οικονομικής συναλλαγής μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) από τον ειδικό διαχειριστή στην κοινοπραξία των ισραηλινών εταιρειών Naska Industries – SK Group Ltd, Plasan Sasa Ltd που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021, έκλεισε ένα από τα ανοικτά μέτωπα των κρατικών αμυντικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ, μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2014. Η Νέα ΕΛΒΟ –στην οποία το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί συμμετοχή της τάξης του 21% και από την οποία μπορεί να καρπωθεί μεσοπρόθεσμα σημαντικές υπεραξίες εφόσον το επιχειρησιακό σχέδιο του επενδυτή εξελιχθεί ομαλά– πωλήθηκε έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό, ουσιαστικά αντιστοιχεί στην αξία των ακινήτων και του εμπορικού σήματος, αφού ο εξοπλισμός που παραμένει στις εγκαταστάσεις θεωρείται παρωχημένος.

Τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η κοινοπραξία είναι τρία οικόπεδα έκτασης 270 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ», και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

Η υπογραφή, που ήρθε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, έγινε στη Θεσσαλονίκη και την κοινοπραξία εκπροσώπησε ο επιχειρηματίας Αριστείδης Γλύνης που ελέγχει το 4,8% του νέου ομίλου.

Η νέα ΕΛΒΟ

Όπως έγινε γνωστό, στη νέα εταιρεία, με την επωνυμία «ΕΛΒΟ Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 2020 Α.Ε.», συμμετέχουν η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Plasan Sasa Ltd που κατέχει το 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου, η NASKA Industries – SK Group Ltd άλλο ένα 47,6% και ο επιχειρηματίας Αρ. Γλύνης το 4,8%. Το σχήμα ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον τελευταίο, ύστερα από τρεις αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς.

Το business plan που κατέθεσαν οι Ισραηλινοί στον σχετικό διαγωνισμό προβλέπει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας της τάξης των 100 εκατομμυρίων σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνει και συντήρηση οχημάτων αλλά και εξαγωγές. Το Δημόσιο έχει διατηρήσει δικαίωμα προαιρέσεως να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο στο μέλλον με την απόκτηση έως ποσοστού 21% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, σε τιμή που πρέπει να προσδιοριστεί σε συμφωνία με τους νέους μετόχους της ΕΛΒΟ.

«πλέον, η εταιρεία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας που κοινοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στο γενικό εμπορικό μητρώο, ως αντικείμενά της αναφέρονται η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, υπηρεσίες συναρμολόγησης μερών και εξαρτημάτων οχημάτων, εργασίες υπεργολαβίας, πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, συντήρηση και επισκευή, χονδρικό εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων κ.λπ. Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν ένα μεγάλο τμήμα οχημάτων που αγόρασε το Δημόσιο από ξένες εταιρείες συναρμολογήθηκε εδώ, με χαρακτηριστικότερα όλων τα φορτηγά της αυστριακής Στάγερ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις