Η ειδική ομάδα επιθεωρητών που βρέθηκε στην Ελλάδα και διερεύνησε εάν το Μ/Τ Minerva Helen συμμετείχε στο συμβάν μόλυνσης πίσσας των ακτών του Ισραήλ, διαβεβαιώνει ότι το πλοίο δεν εμπλέκεται.

Πως κινήθηκε η πετρελαιοκηλίδα προς τις ακτές του Ισραήλ. Καμία σχέση το ελληνικό πλοίο Hellen Minerva όπως αποδείχτηκε και επίσημα

Η ομάδα έφτασε στην Ελλάδα χθες Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, για να ερευνήσει το Μ/Τ Minerva Helen στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά την εμπεριστατωμένη, επαγγελματική και ολοκληρωμένη επιθεώρηση που διενεργήθηκε από επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υγείας και την Ισραηλινή Αρχή Ναυτιλίας και Λιμένων, η ομάδα λέει ότι το πλοίο δεν ήταν η πηγή της ρύπανσης. Ο έλεγχος διεξήχθη σε πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, και η άφιξη της ειδικής ομάδας  συντονίστηκε εκ των προτέρων με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η ελληνική ακτοφυλακή συμμετείχε επίσης στην επιθεώρηση του πλοίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κανένα στάδιο της έρευνας οι ισραηλινές αρχές δεν ήρθαν σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του πλοίου ή με οποιονδήποτε εκπρόσωπό του. Μετά την περιβαλλοντική καταστροφή το Ισραήλ εντόπισε περίπου 10 πλοία ως δυνητικά ύποπτα.

Δικαίωση για την Minerva Marine INC

Η Minerva Marine INC που διαχειρίζεται, το M/T MINERVA HELEN είχε εξ αρχής τονίσει σε ανακοίνωσή της  ότι το πλοίο ήταν κενό φορτίου-δεν μετέφερε πετρέλαιο αλλά περίμενε έξω από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου οδηγίες από την εταιρεία για το επόμενο ταξίδι του.

Πλέον μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη που διαψεύστηκαν και επίσημα από τις αρχές ευφάνταστα σενάρια και  δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από  ΜΜΕ του Ισραήλ και τα οποία είχε διαψεύσει με την εξής ανακοίνωση:

«- Από τις 4 Φεβρουαρίου 2021 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο βρισκόταν έξω από το λιμάνι του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, περιμένοντας οδηγίες για το επόμενο ταξίδι του, κενό φορτίου, που είναι μια συνήθης πρακτική για εμπορικά πλοία .

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 περίπου στις 09:00 τοπική ώρα, το πλοίο χάραξε πορεία για το αγκυροβόλιο του Πορτ Σάιντ όπου κατέπλευσε το απόγευμα παραμένοντας χωρίς φορτίο.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο αναχώρησε από το Πόρτ Σαιντ και στις 14 Φεβρουαρίου έφτασε στο λιμάνι Sidi Kerir της Αιγύπτου όπου φόρτωσε.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο έπλευσε απευθείας στην Καρταχένα της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που το πλοίο βρισκόταν έξω το λιμάνι του Said Said εν αναμονή του επόμενου ταξιδιού του, δεν συμμετείχε σε καμία επιχείρηση ούτε σε καμία άλλη δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια απόρριψη πετρελαίου στη θάλασσα.

Το πλοίο παρακολουθείτε από τον αμερικανικό νηογνώμονα- American Bureau of Shipping (ABS). Το Minerva Helen είναι καλοδιατηρημένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Νηογνώμονα και χωρίς δομικά ή άλλα ελαττώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιστατικό ρύπανσης από πετρέλαιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 22 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο επιθεωρήθηκε από τις ισπανικές αρχές ελέγχου του κράτους λιμένα στην Καρταχένα και αποφασίστηκε ότι δεν έχει ελλείψεις ή παρατηρήσεις και επιβεβαίωσε ότι ήταν σε ικανοποιητική συντήρηση και λειτουργία χωρίς ελάττωμα.

Η MINERVA MARINE Inc. θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε αρμόδια αρχή σε σχέση με τα παραπάνω».

Το Ισραήλ συνεχίζει την έρευνα 

Η υπουργός προστασίας περιβάλλοντος του Ισραήλ Gila Gamliel δήλωσε κατά τα άλλα για την έρευνα που συνεχίζεται πλέον σε άλλες κατευθύνσεις: «Δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό του πλοίου που είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση των ακτών του Ισραήλ.

Έχουμε ηθική υποχρέωση προς το κοινό, τα ζώα και τη φύση που έχουν υποστεί ζημία ως αποτέλεσμα της ρύπανσης. Αυτή η ρύπανση έχει υπεύθυνο – δεν θα αγνοήσουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα και θα λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για τον εντοπισμό του δράστη. “

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις