Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», το οποίο διαμόρφωσε η Ομάδα Δράσης με επικεφαλής τον κ.Θεόδωρο Σκυλακάκη καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.

Το ελληνικό πρόγραμμα επιδιώκει μέσω των 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια) να κινητοποιήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας παράλληλα στην δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026. Το τελικό κείμενο, το οποίο ξεπερνά τις 2.000 σελίδες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και σταλεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατόπιν το «Ελλάδα 2.0» θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένεται να είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Πορτογαλία, που το καταθέτει στην Eυρωπαϊκή Επιτροπή, με το χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα και για τις υπόλοιπες 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Με βάση τον κανονισμό του Ταμείου οι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Κομισιόν να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή των σχεδίων και με κριτήρια αυστηρότερα σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, η ροή των χρημάτων θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σε περίπτωση που τα ορόσημα και οι στόχοι δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει «κόφτης» στις εκταμιεύσεις.

Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων σε τομείς όπως: πράσινη ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών, ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οι κύριοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιο,
  • ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης,
  • αναδασώσεις και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα,
  • υποδομές 5G και οπτικών ινών,
  • ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα, πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μεθόδους καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής, εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα,
  •  μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
  •  ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα,
  • επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής,
  • μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων,
  • μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την απόφαση εκταμίευσης των πρώτων 4,1 δις. ευρώ. Βασικός στόχος της Αθήνας  είναι να διασφαλίσει ότι στα τέλη Ιουλίου θα λάβει το ποσό που της αναλογεί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει στις Βρυξέλλες μεθαύριο το Πρόγραμμα Σταθερότητος και Ανάπτυξης προβλέποντας Ανάπτυξη 6,2% για το 2022, που θα στηρίζεται σε αύξηση επενδύσεων 30% εν σχέσει με το 2021!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις