Τρέχει να μαζέψει η κυβέρνηση το λάθος με τους ΚΑΔ για το άνοιγμα της εστίασης από τους οποίους εξαιρέθηκαν τα καφέ-μπαρ (ΚΑΔ 56.30.10.04 ) με σκοπό να να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης. Στην ουσία έχουν έμειναν εκτός λειτουργίας όχι μόνο τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά ως τέτοια (με ΚΑΔ 56.30.10.01), ντίσκο, κλαμπ και τα Ιnternet καφέ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα καφέ μπαρ (οι επιχειρήσεις δηλαδή που έχουν κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04).

Ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή δημιούργησε τον κίνδυνο να μη επαναλειτουργήσει το 80% της εστίασης.

Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».

Όπως ήταν λογικό η απόφαση προκάλσε την άμεση αντίδραση παραγόντων του κλάδου. Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού.

Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30». 

Το θέμα των αποκλεισμών λόγω ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece, η οποία ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020.

Στο θέμα παρενέβη και η αντιπολίτευση με δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

Η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα

Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικώς από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου και η λειτουργία των καφέ-μπαρ, των καταστημάτων δηλαδή που έχουν τον συγκεκριμένο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) ως κύριο.

Οι τελικές ρυθμίσεις, πάντως, θα περιληφθούν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην απόφαση αυτή εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής, θα διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις