Ο Jamie Dimon δήλωσε σήμερα ότι η Federal Reserve θα έπρεπε να έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αυξήσει τα επιτόκια της καθώς ο πληθωρισμός πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

“Έχουμε καθυστερήσει λίγο”, ανέφερε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co. μιλώντας στο Bloomberg Television. “Όσο πιο σύντομα κινηθούν [στη Fed] τόσο το καλύτερο”, πρόσθεσε.

Η αμερικανική οικονομία είναι “πολύ ισχυρή”, ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 33% οι ενέργειες της Fed να οδηγήσουν την οικονομία σε “ομαλή προσγείωση” και άλλο ένα 33% σε ήπια ύφεση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερος κίνδυνος στην παγκόσμια οικονομία από τη νομισματική σύσφιξη, προειδοποίησε ο Dimon, προσθέτοντας ότι η κρίση ενδεχομένως να κρατήσει χρόνια.

Σημείωσε πάντως ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν το σχεδιασμένο αποτέλεσμα και οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Εκτίμησε παράλληλα ότι η Ευρώπη θα διολισθήσει σε ύφεση αν κλιμακωθεί ο πόλεμος.

“Η παγκόσμια ενέργεια είναι σε επισφαλή θέση. Αν το πετρέλαιο φτάσει τα 185 δολ. αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ανθρώπους και θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε σήμερα. Πρέπει να αντλήσουμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο”, τόνισε.

Υπογράμμισε τέλος ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην εθνική ασφάλεια, και αυτό περιλαμβάνει την ενέργεια αλλά και τις προμήθειες στα τρόφιμα. “Ο ψυχρός πόλεμος έχει επιστρέψει – η εθνική ασφάλεια πάντα είναι το πιο σημαντικό πράγμα”.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις