Στις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές – επιστροφές στους δικαιούχους για τις επιπλέον χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Δείτε αναλυτικά την εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς

Για να πληρωθεί κάποιος θα πρέπει να κάνει την σχετική αίτηση σε πλατφόρμα που θα λειτουργήσει σύντομα. Το ποσό που θα πιστωθεί θα είναι έως και 600 ευρώ ανά καταναλωτή και θα αφορά την κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1.

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει αλλάξει σπίτι ή από αμέλεια δεν έχει δηλώσει τον αριθμό της παροχής, θα πρέπει να κάνει την σχετική διόρθωση στο μητρώο της ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά.

Ακολούθως το σύστημα θα αντλεί τις εξής πληροφορίες από τις εταιρείες:

  • Το ποσό της επιπλέον χρέωσης – ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Το ποσό της επιδότησης από το κράτος.
  • Το πιθανό ποσό της επιδότησης από το πάροχο.

Εν συνεχεία το δημόσιο από το καθαρό ποσό της επιβάρυνσης που θα προκύπτει θα επιστρέφει το 60% στον δικαιούχο και έως το ποσό των 600 ευρώ. Το κατώτατο ποσό που θα θεωρείται ως επιστρεπτέο είναι τα 18 ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι όλοι εκείνοι που έχουν εισόδημα έως και 45.000 ευρώ και εκτιμάται ότι το μέτρο αφορά 9 στους 10 φορολογούμενους.

Επίσης το μέτρο της επιστροφής αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Όπως διευκρινίστηκε το μέτρο αφορά το σύνολο της κατανάλωσης.

Παραδείγματα

Εάν ένα τετραμελές νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 95 τ.μ. είχε πρόσθετη επιβάρυνση 100 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ρεύματος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και επιδοτήθηκε με 40 ευρώ το μήνα, η Πολιτεία έρχεται να καλύψει το 60% της τελικής επιβάρυνσης (που ήταν 60 ευρώ), ήτοι θα δώσει αποζημίωση 36 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για όλο το διάστημα κατανάλωσης από το Δεκέμβριο 2021 έως το Μάιο 2022, στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός, θα πιστωθούν 216 ευρώ (36×6).

Ένα νοικοκυριό που διαμένει σε μεζονέτα είχε το διάστημα από το Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 πρόσθετη επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μετά και την επιδότηση, 220 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ρεύματος. Αυτό δεν θα αποζημιωθεί για τα 792 ευρώ, που είναι το 60% της συνολικής επιβάρυνσης του για το εν λόγω διάστημα, αλλά θα λάβει τα 600 ευρώ που είναι το πλαφόν που έθεσε η κυβέρνηση.

Οι μεγάλοι χαμένοι του κρατικού σχήματος αποζημίωσης είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο Μάιο και Ιούνιο, διατηρούνται οι επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως με μία σημαντική διαφορά. Παύει να ισχύει ο «κόφτης» των 300 KWh. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το τρέχον μήνα και τον επόμενο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh και επιπλέον η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Από τον Ιούλιο δρομολογείται ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας μπαίνει έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούνται οι τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Η παραπάνω παρέμβαση θα οδηγεί σε απορρόφηση του 70% έως 80% των επιβαρύνσεων. Ετσι όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το μικτό σχήμα, οι λογαριασμοί αναμένεται να επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή προ κρίσης.

Τέλος σε ό,τι αφορά στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας, η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά -όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- θα φορολογηθούν με 90%.

Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις