Απόφαση να ακολουθηθεί το μοντέλο της συνεισφοράς αλληλεγγύης αντί της φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων φέρεται να έχει λάβει η κυβέρνηση σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επεξεργασία του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναφορικά με τα υπερέσοδα συνεχίζεται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς επί τάπητος τίθεται, όχι μόνο το τελικό ποσό που θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεισφοράς των εταιρειών στη χρηματοδότηση του Εθνικού Πακέτου Στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και ο τρόπος άντλησής του.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση εντοπίζει κινδύνους νομικών εμπλοκών εάν προκριθεί το μοντέλο της φορολόγησης του 90% των υπερεσόδων και επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει προσφυγές στα δικαστήρια με αβέβαιη έκβαση.

Γι’ αυτό και πλέον γίνεται λόγος όχι για φορολόγηση των υπερεσόδων, αλλά για «συνεισφορά αλληλεγγύης», με δεδομένο και το προηγούμενο της οικειοθελούς συνεισφοράς που είχαν αποδεχτεί οι εφοπλιστές το 2014, διά της υπογραφής σχετικού συνυποσχετικού με το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η δέσμευση ότι το «μέρισμα αλληλεγγύης» θα καλύπτει το 90% των εσόδων.

Όπως όμως εξηγούν οι πηγές, «πρέπει να γίνει ανάλυση για να εκτιμηθούν τα ακριβή κέρδη, καθώς υπάρχουν οι εκπτώσεις στα σταθερά τιμολόγια», διευκρινίζοντας ότι οι εκπτώσεις θα αφορούν όλες τις τάσεις (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή), κάτι που βάζει στο «κάδρο» και τα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων.

Στα 591,45 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη  – Οι έμμεσες εκπτώσεις και οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΝ

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τους ανυπόστατους, όπως αναφέρει, ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το θέμα. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι από τα ποσά που έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους, εκτός από τις εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, θα αφαιρεθούν και «οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%».

Το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει συγκεκριμένα τα εξής:

Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία, η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.

Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

Τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Όπως προκύπτει από το τεκμηριωμένο πόρισμα της ΡΑΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Ο Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μακριά από ανέξοδες υποσχέσεις και ατεκμηρίωτους υπολογισμούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις