Τεράστια αναταραχή εξακολουθεί να προκαλεί στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς αναζωπυρώνεται η κρίση αναφορικά με το φυσικό αέριο και από την άλλη ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες για μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν πτωτικό σπιράλ για τις τιμές των μετοχών.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

Πριν κοπάσει η αναταραχή που προκλήθηκε από το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον νέο τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου σε ρούβλια, το τελευταίο διήμερο προέκυψαν δύο νέες εξελίξεις που αναστατώνουν την αγορά αερίου στην Ευρώπη, εκτινάσσοντας τις τιμές του στα ύψη.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Ιουνίου (TTF) εκτοξεύθηκε στις 14.30 κοντά στα 115 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 15.30 διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 110 ευρώ, αυξημένη 16% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς.

Νέα μείωση 30% της ροής αερίου μέσω της Ουκρανίας

Το βράδυ της Τρίτης, ο ουκρανικός διαχειριστής φυσικού αερίου προανήγγειλε τη διακοπή, από το πρωί της Τετάρτης, της ροής ρωσικού αερίου που διέρχεται με αγωγό μέσω του κόμβου της Σοχρανίβκα, επειδή βρίσκεται σε περιοχή του Λουχάνκ που ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις.

Πράγματι, χθες το πρωί διακόπηκε η ροή από τον κόμβο αυτό, με αποτέλεσμα η συνολική παροχή αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας να μειωθεί κατά 18% σε σχέση με την Τρίτη, παρά την αύξηση της ροής από τον κόμβο της Σούτζα που είναι ο δεύτερος βασικός κόμβος στην Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου.

Σήμερα, η μείωση στις ροές αερίου μειώθηκε πάλι και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό, σχεδόν 30%, σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom. Ειδικότερα, περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα μέσω του κόμβου της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες. Αντίστοιχη, αν και όχι ακριβώς η ίδια, είναι η μείωση και σύμφωνα με τον Ουκρανό διαχειριστή, ο οποίος αναφέρθηκε σε ροή 53 εκατ. κ.μ. έναντι 73 εκατ. κ.μ. την Τετάρτη.

Ο Ουκρανός διαχειριστής είχε δηλώσει ότι μπορεί το αέριο που θα περνούσε από τον κόμβο της Σοχρανίβκα να διοχετευθεί σε αυτόν της Σούτζα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Από την πλευρά της, η Gazprom δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για τεχνικούς λόγους, αν και χθες υπήρξε αύξηση 12% των ροών μέσω της Σούτζα.

Oι ρωσικές κυρώσεις σε γερμανικές εταιρείες αερίου

Χθες το βράδυ, η Ρωσία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στην Gazprom Germania, έναν όμιλο εταιρειών που προηγουμένως ανήκε στη ρωσική Gazprom, τον οποίο κρατικοποίησε η Γερμανία τον περασμένο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στην πολωνική εταιρεία, στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις