Μία εξέλιξη για την οποία δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση συνέβη πριν λίγες ώρες, όταν παρουσιάστηκε ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, με εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας να αναφέρει στο Reuters πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρροής, την ώρα που οι αρχές της Γερμανίας προσπαθούν να εξακριβώσουν τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της νύχτας η πίεση στον υποθαλάσσιο αγωγό έπεσε απότομα από 300 σε 7 bar με τη διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 2, που έχει έδρα την Ελβετία και έχει εκκαθαριστεί νομικά, να τονίζει ότι σε ενδεχόμενο διαρροής, αυτή δεν δύναται να εντοπιστεί στο Λούμπμιν της βόρειας Γερμανίας, όπου ο αγωγός εξέρχεται στη ξηρά, μιας αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο «θα το είχατε ακούσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ανενεργός

Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός που προοριζόταν να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία. Είχε μόλις ολοκληρωθεί και είχε γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον «πάγωσε» λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντισταθεί στις ρωσικές εκκλήσεις να επιτρέψουν τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, εν μέσω της κλιμακούμενης ενεργειακής αντιπαράθεσης μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Διερεύνηση

«Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες αρχές προκειμένου να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα σχετικά με τις αιτίες και τα ακριβή γεγονότα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Η Gazprom παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό στον φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 2.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 δήλωσε ότι η πίεση στον υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος περιείχε κάποια ποσότητα αερίου στο εσωτερικό του -παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία- έπεσε από 105 σε 7 bar κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Οι θαλάσσιες αρχές έχουν δημιουργήσει προληπτικά μια ζώνη ασφαλείας πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το σημείο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις