Τo 5% άγγιξε η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σήμερα, εν μέσω νέας γενικής ανόδου των αποδόσεων στην Ευρωζώνη σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών που προκαλούν οι προσδοκίες για ταχεία και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφωνόταν πριν λίγο ακριβώς στο 5%, σημειώνοντας αύξηση 14 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση των 15ετούς τίτλων ξεπέρασε το 5% (5,045%). Στο 4,168% αυξήθηκε η απόδοση των 5ετών ομολόγων.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έσπασε το φράγμα του 5%, κάτι που είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2017 κι ενώ τότε η απόδοση του 10ετους ήταν σε σταθερά καθοδική τροχιά.

Το spread κινούνταν στις 268 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε τροχιά απογείωσης και οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων του ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους έχει σκαρφαλώσει στο 2,346% και του γαλλικού έχει φτάσει μία ανάσα από το 3%.

Στο 4,64% διαμορφώνεται το 10ετές ιταλικό, στο 3,25% το πορτογαλικό και στο 3,35% το ισπανικό.

Τράπεζα της Αγγλίας:Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απώλεια εμπιστοσύνης που προκάλεσε ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης και είχε ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να δανείζεται ακριβότερα και από την Ελλάδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναστείλει την έναρξη των πωλήσεων κρατικών ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και θα αρχίσει προσωρινά να αγοράζει ομόλογα μακρινής λήξης.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1957, καθώς οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά από την αγορά, έπειτα από τις μεγάλες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση, προκαλώντας μεταξύ άλλων και την κριτική του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων ενισχύονταν στο 4,54%, μετά από άλμα 119 μονάδων βάσης σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, καταγράφοντας την πιο απότομη κίνηση από τουλάχιστον το 1979, ως απάντηση στα σχέδια δανεισμού του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng. Ωστόσο, υποχωρούν 35 μονάδες βάσης και βρίσκονται πλέον στο 4,15%, μετά την παρέμβαση.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των βρετανικών επενδύσεων, που πλήττει ιδιαίτερα τα μακροπρόθεσμα ομόλογα. «Εάν η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά συνεχιζόταν ή επιδεινωνόταν, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη σύσφιγξη των χρηματοδοτικών συνθηκών και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους από μετάδοση της αναταραχής στους όρους των πιστώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι θα ξεκινήσει από σήμερα προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις