Ορατό φαντάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας σε σούπερ μάρκετ και μαγαζιά στο λιανεμπόριο, ελέω της ενεργειακής κρίσης και στο τραπέζι έχουν τεθεί ουκ ολίγες προτάσεις για την εξοικονόμιση ενέργειας, με μία από αυτές είναι να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά.

Κοινός παράγοντας σε όλα τα σενάρια είναι ο δύσκολος χειμώνας που βρίσκεται πρό των πυλών, μιας και φαντάζει αβέβαιο τη δεδομένη χρονική στιγμή αν οι ανάγκες για ενέργεια μπορούν να καλυφθούν απρόσκοπτα. Γι’ αυτό και έχει εκπονηθεί Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης από την ΡΑΕ για διακοπές στο ρεύμα, ανάλογα με το επίπεδο της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και οι προτάσεις για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας στα μαγαζιά στο λιανεμπόριο. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά προκειμένου να επιτυγχάνεται και η εξοικονόμιση ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον τα σούπερ μάρκετ “κατεβάζουν ρολά” δύο ώρες νωρίτερα, υπάρχει η σχετική εκτίμηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει αισθητή εξοικονόμιση ενέργειας. Το μέτρο εξετάζεται από την κυβέρνηση και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν οι τελικές προτάσεις.

Το μέτρο αυτό δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορεί να μεταφερθεί η εφαρμογή του και στα μαγαζιά του λιανεμπορίου. Μάλιστα, το θέμα έχει συζητηθεί στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορία και Επιχειρηματικότητας με όλους τους συλλόγους.

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξετάζει το θέμα για ωράριο στα καταστήματα και μέσα στο επόμενο 10ημερο θα έχει καταλήξει στην οριστική του πρόταση.

Ανάλογη πρόταση έχει γίνει και στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τις απογευματινές ώρες, το οποίο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 10 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
Τρίτη: 10:00 έως 19:00
Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις