Λευκός καπνός φαίνεται πως βγήκε από τις Βρυξέλλες, μιας και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico, οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία για νέες κυρώσεις που θα πλήξουν τη Ρωσία ως προς τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου.

Αυτό είναι ουσιαστικά το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο προτάθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα και αφού είχαν προηγηθεί οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρησιμοποίηση  πυρηνικών όπλων και ενόσω κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τα νέα μέτρα, ειδικά για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, και οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να υπογραφούν γραπτώς την Τετάρτη (5/10). Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Τύπο.

Από το Δεκέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων βασίζεται σε αυτά τα μέτρα. Ήδη έχουν καταργηθεί οι εισαγωγές άνθρακα και οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν διακοπεί, πρώτα από τα διπλωματικά τρικ του Πούτιν και εν συνέχεια από το σαμποτάζ δύο υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream.

Η γενική συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήρθε στην αίθουσα σε μια συνάντηση των πρεσβευτών την Τρίτη (4/10) και η τελική έκδοση του κειμένου αναμένεται να εγκριθεί από τους πρεσβευτές την Τετάρτη (5/10), είπαν οι διπλωμάτες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και η νομική βάση του ανώτατου ορίου τιμών, το οποίο είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από τις χώρες της G7. Ακόμα, βέβαια, δεν υπάρχει απόφαση για την πραγματική τιμή ή το εύρος τιμών του μελλοντικού ανώτατου ορίου.

Η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στους στόλους τους. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το POLITICO.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις