Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση, κατά 75 μονάδες βάσης, προχώρησε η αρμόδια επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ( FOMC ) της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ, (Federal Reserve), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Συγκεκριμένα, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, η FOMC ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 3,75% με 4%, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2008. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στα υψηλά 40 ετών, στο 8,2% (Σεπτέμβριος).

Ωστόσο, παρά την άνοδο των επιτοκίων -εκτιμούν αναλυτές- η αγορά εργασίας παρουσιάζει μια ανθεκτική εικόνα, όπως έδειξε και η έκθεση του ινστιτούτου ADP την Τετάρτη (02/11), αλλά και ισχυρό ρυθμό αύξησης των μισθών. Να σημειωθεί ότι η Fed αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων,

«Η συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες» τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Για τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις» επισημαίνεται.

Όπως αναφέρει το Reuters, η φρασεολογία στο ανακοινωθέν αντανακλά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την πολιτική της Fed, τον αντίκτυπό της στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να θέσουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα οι συνεχόμενες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Βουτιά 500 μονάδων ο Dow Jones

Η αγορά των ΗΠΑ έδειξε να πανηγυρίζει την ανακοίνωση της Fed που περιλάμβανε την πολυπόθητη αναφορά σε μείωση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά ο επικεφαλής της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ προσγείωσε απότομα τους επενδυτές επαναφέροντας τους “γερακίσιους” τόνους, με τους δείκτες να καταλήγουν τελικά σε “βαθύ κόκκινο”.

Ειδικότερα, σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά πριν τη Fed, στη συνέχεια πέρασε σε θετικό έδαφος με κέρδη άνω του 1% όταν έγιναν οι ανακοινώσεις και τελικά βρέθηκε να υποχωρεί έντονα από όταν άρχισε η ομιλία Πάουελ με τις πιέσεις να διευρύνονται μέχρι το κλείσιμο.

Έτσι, ο ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 500 μονάδων ή 1,5% στις 32.147 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 2,5% στις 3.758 μονάδες, και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε βουτιά 3,3% στις 10.524 μονάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις