Την ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, επιχειρεί η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τέσσερις ημέρες πρoτού τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή πλαφόν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, κάποιες χώρες εντός της Ένωσης αρχίζουν να συνενώνονται γύρω από ένα σχέδιο περιορισμού της τιμής. Το μπλοκ αυτό φέρεται να εξετάζει και έναν μηχανισμό, που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις του πλαφόν κάθε δύο μήνες, από τα μέσα Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι οποιαδήποτε αλλαγή του ανώτατου ορίου θα τοποθετείται τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.

Σημειώνεται ότι, οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ απαιτεί την υποστήριξη και των “27”, καθώς και της G-7.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της ΕΕ θέλουν το ανώτατο όριο να περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης, με την Ελλάδα να έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες. Επιπλέον, μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, η Αθήνα αναζητεί εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών αυτών δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν.

Από την πλευρά τους, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει πιο συγκεκριμένη πρόοδο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις