Ειρήνη Μουρτζούκου: Πώς οι αστυνομικοί έλυσαν τον «γρίφο» της Αμαλιάδας
Η Ειρήνη Μουρτζούκου κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ` εξακολούθηση και μη.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες για τις δολοφονίες που φέρεται να διέπραξε η Ειρήνη Μουρτζούκου η οποία ομολόγησε ότι σκότωσε τα δύο παιδιά της, το παιδί της κουμπάρας της και την αδελφή της σε διάστημα λίγων ετών.
Λίγες ώρες πριν οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή στην Πάτρα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ομολόγησε τις δολοφονίες τεσσάρων παιδιών, που ξεκίνησαν το 2021, όταν ήταν ακόμη 14 ετών, με τα τέσσερα βρέφη να βρίσκουν ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα κατηγορείται για μια απόπειρα δολοφονίας φίλης της το 2020.
Στην απολογία της, η Ειρήνη Μουρτζούκου, που επέστρεψε την Τετάρτη στη ΓΑΔΑ και θα κρατηθεί ως την Κυριακή που θα ξαναπάει στην Πάτρα για την απολογία της, απέδωσε τις δολοφονίες στην κακή σχέση που είχε με τη μητέρα της αλλά και στην κακοποίηση που είχε υποστεί και η ίδια ως παιδί. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι επί μήνες αρνούνταν κατηγορηματικά την ενοχή της.
Έτσι «λύθηκε» ο γρίφος των δολοφονιών
Η σχέση με τη μητέρα της αλλά και η «εύθραυστη» ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν, φαίνεται πως ήταν η λύση στον γρίφο για την Ελληνική Αστυνομία η οποία κατάφερε να συμπληρώσει το παζλ δίνοντας ουσιαστικά απαντήσεις σε ένα θρίλερ μηνών.
Οι έμπειροι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν πως το άτομο «κλειδί» στην ψυχολογία της είναι η μητέρα της με την οποία είχαν πολύ δύσκολη σχέση και έτσι στάθηκαν σε αυτό, αφού ουσιαστικά η σειριακή της δράση ως παιδοκτόνος ξεκινάει απ’ όταν ήταν ανήλικη σε βάρος της αδελφής που ήταν βρέφος.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου ξέσπασε σε λυγμούς και σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως θέλει πλέον να τα βγάλει από μέσα της και έτσι μίλησε για τη σχέση με τη μητέρα της.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, τόνισε ότι «ορίστηκαν 4 πραγματογνώμονες και έτσι καταφέραμε να παραδώσουμε μία δικογραφία στην εισαγγελική αρχή έχοντας στοιχειοθετήσει ουσιαστικά τα αδικήματα τα οποία κατηγορείται η κατηγορούμενη».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα κοινά ιστολογικά ευρήματα που παρουσίασαν τα τρία βρέφη οδήγησαν τους επιστήμονες στην πιθανή εξήγηση του ασφυκτικού θανάτου. Οι δεκάδες καταθέσεις που είχαν ληφθεί στρέφονται ευθέως εναντίον της 25χρονης αφού σε όλες τις περιπτώσεις βρισκόταν μόνη με τα παιδιά την ώρα του θανάτου τους. Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την Δικαιοσύνη στην έκδοση εντάλματος.
Η περίπτωση θανάτου ενός ακόμη βρέφους, του Παναγιωτάκη, τον Αύγουστο του 2024 εξετάζεται σε ξεχωριστή δικογραφία, που τελεί ακόμη υπό διερεύνηση.
Ομολόγησε το τετραπλό έγκλημα
Σημειώνεται ότι, μετά τη σύλληψή της σε ξενοδοχείο της Αθήνας, η Ειρήνη Μουρτζούκου τελικά ομολόγησε τα εγκλήματα στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
Βρισκόταν ήδη σε ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση. Οι αστυνομικοί το αντιλήφθηκαν και σε συνεννόηση με τον ανακριτή της Πάτρας αλλά και τον εισαγγελέα Ναυπλίου για τη δικογραφία που αφορά τον θάνατο της αδελφή της το 2014, όταν η καθ' ομολογία δολοφόνος ήταν ακόμα ανήλικη, την κράτησαν και δεύτερο 24ωρο στη ΓΑΔΑ και της πήραν ανωμοτί κατάθεση.
Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην περίπτωση του μικρού Παναγιωτάκη, τον τελευταίο ύποπτο θάνατο, η 25χρονη ξαφνικά «κλείδωσε», σταμάτησε να μιλάει, ωστόσο παραδέχτηκε τα αισθήματά της για την μητέρα του παιδιού.
