Υιοθεσία παιδιού στην Ελλάδα: Από τον Απρίλιο του 2019 με υπουργό την Θεανώ Φωτίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κράτος είχε ξεκινήσει η διαδικασία στην καταμέτρηση πόσα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη χώρα για αναδοχή και υιοθεσία. Η καταγραφή των παιδιών και η αποΐδρυματοποίηση αποτελεί κύριο μέλημά του Κράτους ώστε όλα τα παιδιά να βρουν μια ζεστή αγκαλια. Είχε ξεκινήσει μάλιστα και η  εκπαίδευση της πρώτης ομάδας, 120 ατόμων, τα οποία χειρίζονται τις αιτήσεις των υποψηφίων γονιών.

Τα σεμινάρια αυτά όπως τόνισε η νυν υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς με την ολοκλήρωσή τους, οι εκπαιδευόμενοι θα πιστοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αρχίσουν εντός Μαΐου να εκπαιδεύουν υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς και να ξεκινήσει  η ηλεκτρονική διαδικασία του «συνταιριάσματος» με τα παιδιά που είναι ελεύθερα για αναδοχή ή υιοθεσία.

Η διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς αναδοχή ή υιοθεσία. Κάτι που σημαίνει πως η διαδικασία πλέον γίνεται πιο γρήγορη αφού εάν οι ανάδοχοι έχουν τις προϋποθέσεις μέσα σε 18 μήνες μπορεί να έχουν περάσει όλα τα στάδια. Η Δόμνα Μιχαηλίδου όμως μίλησε και για τα προνοιακά επιδόματα. Εως τις 31.5.2020 παρατείνεται η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και του Επιδόματος Στέγασης με στόχο τη διευκόλυνση των δικαιούχων καθώς δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Όσοι είναι μέχρι σήμερα δικαιούχοι με απόφαση που έληγε τον Απρίλιο θα λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης και για τον Μάιο ενώ παράλληλα παρατείνονται τα προγράμματα για ακόμα δυο μήνες.