Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση: Τους ζητούν ένα μισθό για να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα στα νησιά
Γιατί σε λίγο δεν θα πηγαίνουν να διδάξουν σε σχολεία που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς…

Ελάχιστες διαθέσιμες κατοικίες μακροχρόνιας μίσθωσης, υπερβολικά ενοίκια, συμβόλαια που σπάνε όταν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για ποσά που δίνονται χέρι με χέρι. Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που μας δίνουν οι εκπαιδευτικοί για το «αγκάθι» που, όπως λένε, αντιμετωπίζουν κάθε φορά που διορίζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Η στεγαστική κρίση, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν, δηλώνει στο Flash.gr, ο κύριος Νεκτάριος Κορδής, μέλος Δ.Σ. της ΟΛΜΕ…
«Η στέγαση αυτή τη στιγμή στη χώρα συνολικά, είναι ένα τεράστιο εκρηκτικό ζήτημα. Μία πτυχή αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος είναι η στέγαση των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, εμείς δεν μιλάμε μόνο για τον εαυτό μας. Είναι η στέγαση ανθρώπων οι οποίοι πάνε σε ένα νησί των Kυκλάδων να προσφέρουν στο κομμάτι της υγείας ή της παιδείας και δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Και όχι δεν βρίσκουν, αλλά 1η Μαΐου τους ζητούν ν’ αδειάσουν τα σπίτια, διότι ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Παρένθεση, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Δύο μήνες λοιπόν που θα μείνουν οι άνθρωποι αυτοί; Αναγκάζονται πολλές φορές να πληρώνουν ημερήσια αποζημίωση. 50, 60, 70 ευρώ.»
Το πρόβλημα, τονίζει ο κύριος Κορδής, δεν αφορά μόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τότε που οι εκπαιδευτικοί, όπως καταγγέλλουν, αναγκάζονται να φύγουν άρον άρον από τα σπίτια που ενοικιάζουν…
«Το πρόβλημα υπάρχει και τον Μάιο. Σε λίγες μέρες, έχουμε καταγγελίες, ότι τους ζητούν να αδειάσουν τα σπίτια. Και ξέρετε, πολλοί έχουν υπογράψει τέτοια συμβόλαια. Διότι, όταν το Σεπτέμβριο δεν βρίσκεις σπίτι να μείνεις και έχουν ξεκινήσει τα σχολεία, υπογράφεις ό,τι να είναι.
-Το γνωρίζει δηλαδή ένας εκπαιδευτικός, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, ότι θ’ αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τον Μάιο και παρόλ’ αυτά υπογράφει;
Το ξέρει. Μα δεν έχει σπίτι αλλού να μείνει. Με αυτή την προϋπόθεση δίνεται το σπίτι. Ότι τον Μάιο εγώ θα τον νοικιάσω στους τουρίστες. Στις τουρίστριες. Μα το ξέρει προφανώς. Αλλά άμα δεν έχεις άλλη επιλογή, τι θα κάνεις; Οι διαθέσιμες κατοικίες στις τουριστικές περιοχές είναι ελάχιστες, σε σχέση με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών. Ελάχιστες. Είναι δηλαδή αυτό που λέει ο λαός μας, επιτρέψτε μου, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τι θα κάνει; Πού θα μείνει ο άλλος;»

«Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν κοιμηθεί σε παγκάκια και σε ταράτσες!»
Οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, τουλάχιστον ακραίες. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μέσα στην απελπισία τους, έχουν κοιμηθεί σε ταράτσες μέχρι και παγκάκια. Για να βγάλουν τη νύχτα και το επόμενο πρωί να είναι σε θέση να διδάξουν τα παιδιά μας, μας λέει ο κύριος Κορδής…
«Όχι μόνο σε παγκάκια, στην παραλία, σε ταράτσες, σε αυτοκίνητα. Άνθρωποι που για ένα μεγάλο διάστημα ήταν σε απόγνωση. Οι εκπαιδευτικοί μας 1η Σεπτεμβρίου ‘25 πρέπει να είναι στα σχολεία τους. 1η Σεπτεμβρίου του ‘25, σας διαβεβαιώ, είναι, να μην πω η κορύφωση, είναι μια πολύ σημαντική τουριστική περίοδος για την χώρα. Διότι ξέρετε ότι και ο Σεπτέμβρης είναι τουριστικός μήνας. Και ο Οκτώβρης είναι τουριστικός μήνας.
Επομένως, θα διοριστούν κάποιοι άνθρωποι το καλοκαίρι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και η κυρία Ζαχαράκη. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, πού θα βρουν σπίτι; Ξέρετε ποια είναι η απάντηση που μας έχουν δώσει κάποιοι δημοτικοί άρχοντες; Να σας την πω αυτολεξεί. Γιατί μας στέλνετε ξένους εκπαιδευτικούς στο νησί μας, ή στην περιοχή μας, ή στην πόλη μας; Εμείς έχουμε ντόπιους καθηγητές, αυτούς θα βάλουμε να δουλέψουν. Στο σημείο αυτό να σας πω ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με τέτοια κριτήρια. Οι προσλήψεις γίνονται με βάση έναν ενιαίο πίνακα μοριοδότησης, που πάνε με μία σειρά. Ο πίνακας δεν βλέπει ποιος είναι ντόπιος για να τον στείλουμε εκεί επειδή έχει σπίτι να μείνει. Δεν είναι απαντήσεις σοβαρές αυτές.»

«Οι συνάδελφοί μας εκβιάζονται. Πολλές φορές δεν τους κάνουν καν συμβόλαια»
Κι αυτή είναι η άλλη πτυχή μιας κρίσης, που απαιτεί λύση. Σύμφωνα με την κυρία Ανθή Πατραμάνη, Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Θήρας, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κλείνουν σπίτια χωρίς να υπογράφουν τα απαραίτητα συμβόλαια, αφού γίνονται συμφωνίες ιδιωτικού τύπου…
«Δεν υπάρχουν συμβόλαια απαραίτητα. Αν αυτή τη στιγμή θέλει το Υπουργείο Παιδείας ας έρθει και ας έρθουν και εκλεκτικές αρχές του κράτους, οι συνάδελφοι μας εκβιάζονται για να βρουν σπίτι αρκετές φορές και δεν έχουν καν συμβόλαιο. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Από την άλλη, στα συμβόλαια που γίνονται στη Σαντορίνη τουλάχιστον, κάθε χρόνο παρατηρείτε το φαινόμενο να υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις συνάδελφοί μας που έχουν υπογράψει μεν, όμως σε αυτά αναφέρεται ότι 30 Ιουνίου ή τον Μάιο, θα τα σπάσουν (τα συμβόλαια), καθώς τους ζητούν να φύγουν από το σπίτι ή από τα δωμάτια που νοικιάζουν. Ή αναφέρουν ότι θα τους μετακινήσουν σε μικρότερα δωμάτια, όπως και γίνεται.»
Τα προβλήματα στη στέγαση που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, συμπληρώνει η κυρία Πατραμάνη, είναι ποικίλα. Έχουν υπάρξει καταγεγραμμένα περιστατικά όπου καθηγητές ή δάσκαλοι, μας λέει, έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν απόσπαση επειδή δεν μπορούν να βρουν σπίτι για όλο τον χρόνο…

«Ακόμα και συνάδελφοι που είναι κάποια χρόνια στο νησί και κάποια στιγμή σταματά η συμφωνία ή αλλάζει η τιμή, αναγκάζονται, ακόμα και κάποιοι που θα ήθελαν να μείνουν στη Σαντορίνη, να φύγουν.
Επίσης αρκετές φορές συνάδελφοι που έχουν βρεθεί με σπάσιμο, αθέτησης συμφωνίας, περνούν τον τελευταίο μήνα φιλοξενούμενοι με άλλους συναδέλφους που κάποιες φορές αυτό μπορεί να δημιουργήσει και πολλαπλό πρόβλημα, γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες αντιδρούν και μπορεί να βγάλουν, να σπάσουν τη συμφωνία και με τον συνάδελφο που φιλοξενεί αυτόν που δεν έχει σπίτι. Τους λένε δηλαδή ότι η συμφωνία μας είναι για ένα άτομο και όχι δύο. Έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις.»
«Μας νοικιάζουν 25 τετραγωνικά, 750 ευρώ!»
Το ύψος των ενοικίων αποτελεί έναν ακόμη σοβαρό λόγο για πονοκέφαλο. Μισθώματα εξωφρενικά, τονίζει στο Flash.gr, ο κύριος Νεκτάριος Κορδής, που στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτούν το 50% του μισθού ενός εκπαιδευτικού…
«Βεβαίως και είναι υψηλά τα ενοίκια. Σε κάποιες περιπτώσεις το μίσθωμα φτάνει το 80% των απολαβών του εκπαιδευτικού. Ο μέσος όρος όμως, σας μιλάω με απόλυτα νούμερα, είναι στο 50%. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα, ένας εκπαιδευτικός διαθέτει το 50% του μισθού του για να βρει ένα σπίτι. Το 50%. Και όχι μόνον ο εκπαιδευτικός φυσικά.
Και παραπάνω από μισθό. Αν σκεφτούμε ότι σε μια τουριστική περιοχή, ένα απλό σπίτι, ένα δυάρι πλησιάζει τα 500 με 600 ευρώ, ίσως και παραπάνω σε κάποιες περιοχές της χώρας, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα απίστευτο ποσό σε σχέση με το μισθό, αναλογιζόμενοι ότι ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός την πρώτη χρονιά παίρνει 782 ευρώ.»

Στη Σαντορίνη το πρόβλημα αυτό παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας, μας καλεί να ρίξουμε μια ματιά στις αγγελίες. Οι περιπτώσεις που βρίσκουμε είναι χαρακτηριστικές.
Αγγελίες για Κατοικίες στη Σαντορίνη ζητούν:
- 35τ.μ 800 ευρώ
- 40τ.μ 850 ευρώ
- 22τ.μ 550 ευρώ
- 20τ.μ 550 ευρώ
- 32τ.μ 600 ευρώ
- 35τ.μ 700 ευρώ
- 25τ.μ 750 ευρώ
«Στη Σαντορίνη δεν μπορείς να βρεις ενοίκιο κάτω από 350 ευρώ. Τα περισσότερα σπίτια που νοικιάζονται φτάνουν τα 400 ευρώ, μπορεί να κάνουν 500, ενώ το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν κάποιος θέλει να έχει το σπίτι για όλο τον χρόνο. Διότι ένας νεοδιόριστος θα έρθει ας πούμε και θα είναι σε ένα νησί για δύο χρόνια. Το να βρει κάποιος σπίτι στη Σαντορίνη για όλο τον χρόνο εκτινάσσει τις τιμές, δηλαδή αν ένα κατάλυμα έχει μίσθωμα 400 ευρώ, τότε θα σου ζητήσουν 700 ευρώ μηνιαίως για να στο νοικιάσουν μακροχρόνια.
Μάλιστα οι τιμές αυτές που σας προανέφερα, δεν αφορούν διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν διαμερίσματα, δωμάτια είναι τα περισσότερα στη Σαντορίνη. Μιλάμε για κάτι το οποίο να είναι γύρω στα 35 τετραγωνικά! Αν είναι τα 50 τετραγωνικά μπορείτε να κάνετε μια απλή έρευνα στις αγγελίες για να διαπιστώσετε ότι οι τιμές κυμαίνονται τουλάχιστον μεταξύ 700-800 ευρώ.»

Η λύση που προτείνει η ΟΛΜΕ
Τι είναι αυτό λοιπόν που ζητούν οι εκπαιδευτικοί; Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, μια λύση θα ήταν να τους παραχωρηθούν μερικές από τις κατοικίες που παρέχονται στους στρατιωτικούς. Ο κύριος Κορδής, διευκρινίζει…
«Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κύριο Κυρίζογλου. Μας παρέμπεψε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι εμείς ως ΚΕΔΕ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν έχουμε σπίτια. Τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με τον κύριο Δένδια, διότι θα ζητήσουμε τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις κατοικίες τους που φτιάχνει για τους στρατιωτικούς, να μας διαθέσει ένα 15%, για εμάς και το νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορούμε να βρίσκουμε μια αξιοπρεπή στέγη. Προφανώς το ζήτημα είναι τεράστιο, εμείς θα επιδιώξουμε επαφή με όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Εμείς δεν ζητάμε μεγαλεία, το να υπάρχει μια στέγη να βάλει το κεφάλι του ένας γιατρός, ένας εκπαιδευτικός, ένας νοσηλευτής, μια νοσηλεύτρια, είναι πολυτέλεια. Ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Είναι πολυτέλεια. Και το λέμε με αγωνία, γιατί εμείς πηγαίνουμε εκεί να προσφέρουμε. Να προσφέρουμε στο κομμάτι της υγείας, στο κομμάτι της παιδείας.»