Έκρηξη σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο μετά από διαρροή αμμωνίας - Φόβοι για δολιοφθορά
Η αναφερόμενη έκρηξη σε ελληνόκτητο πλοίο σε λιμάνι της Βαλτικής είναι η έκτη που πλήττει πλοία φέτος.

Οι ρωσικές αρχές διερευνούν την έκτη ύποπτη έκρηξη φέτος σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων. Η έκρηξη φέρεται να προκλήθηκε μετά από διαρροή αμμωνίας σε δεξαμενόπλοιο φυσικού αερίου στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα της Βαλτικής την Κυριακή 6 Ιουλίου.
Το περιστατικό αφορά στο Eco Wizard, ιδιοκτησίας της ελληνικής StealthGas (του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά) και σημειώθηκε εννέα ημέρες μετά την έκρηξη στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου Vilamoura στη Μεσόγειο.
Υπάρχουν εικασίες ότι οι εκρήξεις συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων μεταξύ πολλών από τα πληττόμενα πλοία και της Λιβύης.
Οι ιδιοκτήτες του Vilamoura αποκάλυψαν σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή ότι η εξέταση του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά επιβεβαίωσε ότι το πλοίο υπέστη ζημιές από εξωτερική πηγή, την οποία περιέγραψαν ως «άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, όλες οι εκρήξεις -εκτός από μία- έχουν επηρεάσει πλοία που ανήκουν σε Έλληνες και Κύπριους πλοιοκτήτες και δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Ένα από τα πλοία -το Koala, ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου που υπέστη ζημιές σε έκρηξη στο Ουστ-Λούγκα τον Φεβρουάριο- τέθηκε υπό κυρώσεις της ΕΕ για ακατάλληλη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τον Μάιο.
Ασφαλές το πλήρωμα
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών στο Telegram, αναφέρθηκε ότι υπήρξε «μικρή διαρροή αμμωνίας» στις 6 Ιουλίου ως αποτέλεσμα «συμβάντος κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης στο δεξαμενόπλοιο Eco Wizard».
Η ανακοίνωσε ανέφερε ότι τα 23 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο με ασφάλεια, ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για τον περιορισμό των συνεπειών.
Ανέφερε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε «έκτακτη σύσκεψη» στο υπουργείο Μεταφορών, υπό την προεδρία του υπουργού Ρομάν Σταρόβοιτ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του τη Δευτέρα 7 Ιουλίου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το διάταγμα δεν ανέφερε απώλεια εμπιστοσύνης ως λόγο για την απόλυσή του.
Σε αρκετά ρωσικά κανάλια στο Telegram, υπάρχουν αναφορές ότι η έκρηξη προήλθε από διαρροή αμμωνίας. Η αιτία παραμένει άγνωστη, αν και ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε ότι η ζημιά φαίνεται να προκλήθηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου, υποδηλώνοντας ότι δεν ήταν αποτέλεσμα προβλήματος με το φορτίο.
Η StealthGas από την πλευρά της, δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διαμάχης γύρω από το συνεχιζόμενο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας αφορά πλοία του «σκοτεινού στόλου» πλοίων με αβέβαιη ιδιοκτησία, οι φετινές φαινομενικές εκρήξεις έχουν επηρεάσει κυρίως πλοία που ανήκουν σε μεγάλους πλοιοκτήτες.
Η StealthGas είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq των ΗΠΑ.
Όλα τα πλοία που επλήγησαν έχουν παραλάβει φορτία από ρωσικά λιμάνια, αν και οι διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες δείχνουν ότι παρέλαβαν φορτία που δεν καλύπτονται από κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως πετρέλαιο από το Καζακστάν.
Η αμμωνία, το φορτίο που φόρτωνε το Eco Wizard, δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Το Eco Wizard είναι το πρώτο δεξαμενόπλοιο φυσικού αερίου που επλήγη. Οι άλλες εκρήξεις σημειώθηκαν όλες σε δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου.
Επιδρομή από κομάντο
Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «σχεδόν σίγουρα» αποτέλεσμα επίθεσης και υπαινίχθηκε μια «επιδρομή τύπου κομάντο βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος».
Πρόσθεσε ότι αυτό υπονοεί ότι οι υπεύθυνοι απορρίπτουν την ιδέα ότι θα μπορούσε να υπάρξει οποιοδήποτε νόμιμο εμπόριο με τη Ρωσία.
Η GUR, η διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, την οποία ορισμένοι παρατηρητές έχουν υπονοήσει ότι θα μπορούσε να εμπλακεί, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η υπηρεσία έχει διεξάγει πολυάριθμες τολμηρές επιχειρήσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία και σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών για τις οποίες έχει διεκδικήσει την ευθύνη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τη συνδέουν με αυτές τις εκρήξεις πλοίων.