Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Βρέθηκε πλανήτης με κατοικήσιμες συνθήκες - Τα «αδιάσειστα στοιχεία»
Μια πρώτη ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται για έναν νεαρό και σχετικά ψυχρό πλανήτη, με εκτιμώμενη θερμοκρασία κοντά στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 49°C)

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε μακρινό πλανήτη με χαρακτηριστικά που ενδεχομένως υποδηλώνουν συνθήκες φιλικές προς την ύπαρξη ζωής, σύμφωνα με τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες.
Οι αστρονόμοι εντόπισαν «αδιάσειστα στοιχεία» για έναν πλανήτη με μάζα περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο νάνο TWA 7 (ή CE Antilae), που απέχει 34 έτη φωτός από τον πλανήτη μας.
Το νέο ουράνιο σώμα, που φέρει την ονομασία TWA 7b, καταγράφηκε απευθείας από το τηλεσκόπιο James Webb, το πιο ισχυρό τηλεσκοπικό εργαλείο που έχει τοποθετηθεί στο διάστημα μέχρι σήμερα.
Θερμοκρασίες που υποδηλώνουν κατοικήσιμες συνθήκες
Σύμφωνα με το ABC μια πρώτη ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται για έναν νεαρό και σχετικά ψυχρό πλανήτη, με εκτιμώμενη θερμοκρασία κοντά στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 49°C). Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι η ζωή μπορεί θεωρητικά να αναπτυχθεί σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 5 έως 251 βαθμούς Φαρενάιτ (−15°C έως +122°C), γεγονός που καθιστά το εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε όταν μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε μια ασθενή πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε έναν δίσκο από συντρίμμια γύρω από τον TWA 7, σε απόσταση περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από εκείνη μεταξύ Γης και Ήλιου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το μέσο υπέρυθρο όργανο (MIRI) του Webb για να απομονώσουν το φως του αστεριού και να αποκαλύψουν τα αμυδρά αντικείμενα κοντά του — μια τεχνική υψηλής αντίθεσης που επιτρέπει την άμεση απεικόνιση πλανητών.
Αν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την πρώτη φορά που το James Webb απεικονίζει άμεσα έναν πλανήτη — σε αντίθεση με παλαιότερες ανακαλύψεις μέσω της τεχνικής του βαρυτικού φακού, η οποία βασίζεται στη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Η αποστολή τώρα επικεντρώνεται στην επιβεβαίωση της φύσης του TWA 7b και στην ανάλυση των φυσικών του χαρακτηριστικών, τα οποία ίσως στο μέλλον δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα της ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη.