Από αστακό μέχρι φουά γκρα και καπνιστό μπακαλιάρο - Το «μισελενάτο» μενού αστροναύτη στο Διάστημα
Το μενού είναι ειδικά σχεδιασμένο από τη βραβευμένη σεφ Αν-Σοφί Πικ, κάτοχο δέκα αστεριών Michelin και εριλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια

Αστακό μπισκ, φουά γκρα και καπνιστό μπακαλιάρο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μενού της 42χρονης Γαλλίδας αστροναύτη Σοφί Αντονό, που αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2026. Το πλήρες μενού επιμελήθηκε η βραβευμένη σεφ Αν-Σοφί Πικ, κάτοχος δέκα αστεριών Michelin.
Σύμφωνα με άρθρο του Guardian το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πατέ από φουά γκρα, γαλλική κρεμμυδόσουπα, κοτόπουλο με φασόλια τόνκα και βελούδινη πολέντα, καθώς και κρέμα σοκολάτας με λουλούδι φουντουκιού cazette.
Φαγητό με αυστηρές προδιαγραφές
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εξηγεί πως το φαγητό στο διάστημα πρέπει να πληροί αυστηρές προδιαγραφές: δεν πρέπει να τρίβεται ή να είναι πολύ βαρύ, ενώ πρέπει να διατηρείται για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταφθάνουν μόνο με νέες αποστολές ανεφοδιασμού, οπότε τα περισσότερα γεύματα είναι κονσερβοποιημένα, αφυδατωμένα ή σφραγισμένα υπό κενό. Για να «σπάσει» η μονοτονία, προβλέπεται πως ένα στα δέκα γεύματα μπορεί να είναι εξατομικευμένο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις κάθε αστροναύτη.
«Η κοινή απόλαυση του φαγητού είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου, μια εμπειρία που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας», ανέφερε η Σοφί Αντονό. Η Σοφί Αντονό είναι πρώην πιλότος δοκιμών ελικοπτέρων και θα γίνει η δεύτερη Γαλλίδα στην ιστορία που ταξιδεύει στο διάστημα.
Το μενού είναι ειδικά σχεδιασμένο από τη βραβευμένη σεφ Αν-Σοφί Πικ, κάτοχο δέκα αστεριών Michelin. Η ίδια χαρακτήρισε την πρόκληση «συναρπαστική», προσθέτοντας πως το μενού περιλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια.