Κομισιόν “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης”: Μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, που είναι εισηγητής της σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε τέσσερις αλλαγές: 1. Τον υπερδιπλασιασμό των πόρων του Ταμείου από τα 7,5 στα 17,8 δισεκ. ευρώ. 2. Την επέκταση της χρηματοδότησης σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες ηλεκτρικά με τις ηπειρωτικές περιοχές. 3. Τη θέσπιση ενός νέου κριτηρίου για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, του λεγόμενου “μηχανισμού επιβράβευσης” μέσω του οποίου θα επιβραβεύονται από το Ταμείο οι χώρες εκείνες που θα μεταβούν με γρηγορότερους ρυθμούς στη νέα εποχή.  4. Την αύξηση του κριτηρίου απασχόλησης στον κλάδο της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη ως ποσοστό επί του συνολικού βιομηχανικού εργατικού δυναμικού κάθε περιφέρειας από 25 σε 33 %.

Τί προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη σύσταση του “Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης” με κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ τα οποία συνδυαζόμενα με δάνεια, κρατική χρηματοδότηση και ιδιωτικές επενδύσεις σχεδιάζεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 100 δισ. στις περιοχές της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την απανθρακοποίηση, δηλαδή την σταδιακή διακοπή της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και λιγνίτη.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση τον Ιανουάριο, τα χρήματα που θα δοθούν μέχρι το 2027 για την απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειές της κυμαίνονται από 3,7 δισ. μέχρι 4,4 δισ. ευρώ.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε πει πως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά μέσα από έναν αυξημένο και ισχυρό Κοινοτικό Προϋπολογισμό καθώς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η ελλιπής χρηματοδότηση ή μια βιαστική μετάβαση θα οδηγήσει σε τεράστια έκρηξη της ανεργίας. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως για να υπάρξει μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά μέσα από έναν αυξημένο και ισχυρό Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Η δίκαιη μετάβαση στην Ευρώπη είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την παρούσα πρόταση της Κομισιόν τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στην πολιτική αφαίρεσης κονδυλίων από τις πολιτικές για την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή και από τις πολιτικές για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Επίσης, σε δήλωσή του για τη συζήτηση σχετικά με το “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου – Αλαβάνου είχε αναφέρει τα εξής: “Η συζήτηση για το λεγόμενο ‘Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης’ (ΤΔΜ) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, διεξήχθη σαν να μην υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, με αναστολή σύμβασης εργαζόμενοι στα κράτη-μέλη σε συνθήκες πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών που μιλούν «για απώλεια έως και 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη» σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Ελλάδα – πάνω από 200.000 στην ΕΕ – με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που για τη χώρα μας σημαίνει κλείσιμο και εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών που θα πληγούν έχουν απορρίψει κι απαντήσει αγωνιστικά συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους”.

Η έκθεση με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κοινοτικό Κανονισμό με τον οποίο θεσπίζεται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις