Πλανκγτόν: Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι ποσότητες φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκαν σε πολλές ακτές, πιθανότατα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Προσθέτουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για θαλάσσιες ρυπάνσεις. Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες ρυπάνσεις στις ακτές Κιοταρίου και Τραγανού Ρόδου, καθώς και σε ακτές του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, το Λιμενικό τονίζει πως έγιναν αυτοψίες από στελέχη των τοπικών Λιμενικών Αρχών και δεν διαπιστώθηκε αυξημένη θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με το Cretapost, η θέα του ροζ και καφέ χρώματος που παρατηρήθηκε σε δεκάδες παραλίες της Κρήτης, προκάλεσε ανησυχία στους λουόμενους. Οι καταγγελίες των πολιτών έκαναν λόγο για θαλάσσια ρύπανση που εντοπίστηκε τόσο στον κόλπο της Μεσαράς όσο και στα βόρεια τμήματα του νομού Ηρακλείου (κατά μήκος του αιγιαλού από Καρτερό, Κοκκίνη Χάνι έως και Γούβες).  Προστίθεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ξεκαθαρίζει το… τοπίο λέγοντας πως δεν πρόκειται για περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης αλλά συσσώρευσης πλαγκτόν. Είναι κάτι το άκρως φυσιολογικό και καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

Φωτογραφία από το Cretapost

To Nea Kriti, αναφέρει πως ο Λιμενάρχης Ηρακλειου, Ευθύμιος Δουβής δήλωσε: “Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας. Έχει ληφθεί ήδη δείγμα από τις παραλίες όπου και έχουν εμφανιστεί οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί χρώματος καφέ οι οποίοι είναι άοσμοι. Πρόκειται για συσσώρευση πλαγκτόν, που εμφανίζεται λόγω καλοκαιρίας κάθε τέτοια εποχή έως και αρχές Ιουνίου, στις θάλασσες του Ηρακλείου και εν προκειμένω για παράδειγμα, από τα Λινοπεράματα μέχρι την Χερσόνησο , ακόμη όμως και στα νότια του νομού Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα στον Κόκκινο Πύργο, στον Κομό κλπ”.

“Ο κόσμος το βλέπει τώρα που πηγαίνει στη θάλασσα αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο. Το «φέρνει» η θάλασσα προς τα έξω, μέσω ρευμάτων των υδάτων και λόγω της άπνοιας δεν διαλύεται εύκολα. Για τους λουόμνενους – που πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας λόγω covid- 19-, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει και τους προβληματίζει, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση λόγος ανησυχίας και ξαναλέω δεν τίθεται θέμα θαλάσσιας ρύπανσης” τόνισε.

Φωτογραφία από Nea Kriti