Η σύνοδος COP26 της Γλασκώβης θεωρείτο από τις σημαντικές μετά τις συνομιλίες του 2015, από τις οποίες προέκυψε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη στις 2-15 Δεκεμβρίου, κατέληξε σε αποτυχία. Άρα θα μετράμε έξι χρόνια τον μεθεπόμενο Νοέμβριο από την κρίσιμη συμφωνία των Παρισίων που ήδη καρκινοβατούσε.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμενόταν ότι μετά την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης, που ατόνησε βέβαια με την πανδημία του κορονοϊού, θα έπαιρναν επιτέλους δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με δεσμεύσεις για περιορισμούς της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βέβαια από τον Μάρτιο και παρουσία της νεαρής ακτιβίστριας Γκρέτα Τουνμπεργκ είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για έναν ευρωπαϊκό «νόμο για το κλίμα» δεσμευόμενη για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 αλλά όχι κάτι άμεσα εφαρμόσιμο.

Η σύνοδος πάει τώρα για 1η Νοεμβρίου 2021,  σύμφωνα με την αρμόδια για το κλίμα υπηρεσία του ΟΗΕ, αποδεχόμενη την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης. Θα προηγηθεί μία προπαρασκευαστική σύνοδος στην Ιταλία αλλά και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ένα πιθανό δεύτερο ή τρίτο κύμα της πανδημίας τότε στην Ευρώπη εφόσον δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία ή εμβόλιο.

Ο Βρετανός αρμόδιος για το Κλίμα Αλόκ Σάρμα προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Βρετανός αρμόδιος για το Κλίμα Αλόκ Σάρμα

Εκπρόσωποι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες κάλεσαν  τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιήσουν την πανδημία covid-19 ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν την εφαρμογή πιο αυστηρών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα πιο πράσινα μέτρα καθώς επανεκκινούν τις οικονομίες τους. Δικαιολογημένη η ανησυχία καθώς αν εξαιρέσουμε την προσωρινή ευεργετική επίδραση του lockdown στο κλίμα κατά τα άλλα η πανδημία «πάει πίσω» την συζήτηση και τις αποφάσεις ενώ σπρώχνει τις κυβερνήσεις σε «βρώμικες» ενεργειακά και περιβαλλοντικά λύσεις με το πρόσχημα ή την πίεση των οικονομικών επιπτώσεων

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η φετινή σύνοδος COP26 είχε στόχο να αποτελέσει καταληκτική ημερομηνία για τις κυβερνήσεις ώστε να δεσμευθούν σε πιο αυστηρούς όρους για τον περιοριοσμό των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Η μόνη βεβαιότητα που παραμένεις είναι ότι  οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν την φυσική λειτουργία της γης, προκαλώντας οικολογικές κρίσεις

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις