Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τις προβλέψεις του διευθυντή του ΕΜΚ/ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου , με ένα ισχυρότερο σήμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα, η πιο έντονη δυτική ροή που προβλέπεται θα μπορούσε να επιβραδύνει το θερμό σήμα, με περισσότερες πιθανότητες φυσιολογικών συνθηκών.

O χάρτης θερμοκρασιών

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου , με ένα ισχυρότερο σήμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα, η πιο έντονη δυτική ροή που προβλέπεται θα μπορούσε να επιβραδύνει το θερμό σήμα, με περισσότερες πιθανότητες φυσιολογικών συνθηκών.

Ο χάρτης βροχής

Προβλέπονται ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Για την υπόλοιπη περιοχή δεν υπάρχει σήμα μεγάλης κλίμακας υετού στις προβλέψεις. Για το νότιο τμήμα του τομέα (Βόρεια Αφρική), δεν μπορεί να παρασχεθεί σημαντική πρόβλεψη, καθώς αυτές οι περιοχές είναι κλιματολογικά ξηρές κατά τη θερινή περίοδο.

Σε γενικές γραμμές, τα ατμοσφαιρικά μοντέλα φαίνεται να ευνοούν τις υψηλότερες πιέσεις στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και τις πιο δυτικές περιοχές στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό αναφέρεται διότι ορισμένα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλά ύψη υετού τους τελευταίους μήνες, με την υγρασία του εδάφους κάτω από την κανονική τον Μάιο. Η επισήμανση αυτή δίνεται διότι στις περιπτώσεις αντικυκλωνικών καταστάσεων όπως αυτές που θα διαμορφωθούν το φετινό καλοκαίρι, το ξηρό έδαφος μπορεί να εντείνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα κύμα ζέστης στην περιοχή. Βέβαια οι περισσότερες αντικυκλωνικές καταστάσεις στη χώρα μας πρακτικά σημαίνει και περισσότερα μελτέμια που πρακτικά θα έχουν ευεργετική δράση στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην Ανατολική νησιωτική χώρα .

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις