Σοκαριστικό βίντεο αποκαλύπτει τα βασανιστήρια που υφίστανται ελέφαντες στην Ταϊλάνδη ώστε να γίνουν υπάκουοι στους τουρίστες. Τα ζώα δένονται σφιχτά με αλυσίδες για μέρες ώστε να μπορούν οι τουρίστες να τα πλησιάζουν και να σκαρφαλώνουν στην πλάτη τους, αλλά και να συμμετέχουν σε σόου. Το οπτικό υλικό είναι ντοκουμέντο μιας βάναυσης πρακτικής που, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση World Animal Protection (WAP), χρησιμοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στην Ταϊλάνδη.

Οι τακτικές που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τους είναι φριχτές. Ποδοπαντούνται, αλυσοδένονται και ασφυκτιούν. Γέλια χαρά στους τουρίστες, δάκρυα πόνου στους ελέφαντες.

Τα μωρά απογαλακτίζονται βίαια από τις μητέρες τους, δένονται με σχοινιά και καρφώνονται με μεταλλικούς γάντζους. Μια άλλη σκληρή μέθοδος, ψυχολογικού βασανισμού είναι να εξαναγκάζονται να διασχίζουν δρόμους γεμάτους κόσμο για να εξοικειωθούν με τα πλήθη των τουριστών. Από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο 2020 οκτώ μωρά ελέφαντες βιντεοσκοπήθηκαν στην Ταϊλάνδη να βασανίζονται, με εμφανείς ανοιχτές πληγές στο σώμα τους.

Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ταϊλάνδη υπάρχουν 2.800 ελέφαντες σε αιχμαλωσία. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση WAP ζήτησε να τερματιστούν οι βάναυσες πρακτικές και να τεθούν κανονισμοί στην αιχμαλωσία ελεφάντων. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, αυτά τα έξυπνα, κοινωνικά πλάσματα πέφτουν θύματα ενός σκληρού εμπορίου που στερεί από τα μωρά ελέφαντες τις μητέρες και τις οικογενειακές κοινότητές τους. Στην άγρια φύση η μαμά, η κόρη και η εγγονή περνούν όλη τη ζωή τους μαζί».

Τα περισσότερα ζώα που ζουν αιχμάλωτα δεν θα επιβιώσουν αν απελευθερωθούν στην άγρια φύση, οπότε μια καλύτερη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν ένα καταφύγιο ελεφάντων. Η WAP ενημερώνει επίσης τους τουρίστες πως οι εμπειρίες επαφής με τους ελέφαντες που πλασάρονται ως αθώα ψυχαγωγία, μπορεί να κρύβουν πίσω τους βάναυσα βασανιστήρια. Εκφράζει, τέλος, την ελπίδα η μερική παύση του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να γίνει η αφορμή, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις