Μυστηριώδης ομαδικός θάνατος εκατοντάδων ελεφάντων στην Αφρική προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι περιγράφουν το γεγονός ως «απειλή της διατήρησης του είδους». Για πρώτη φορά δεκάδες νεκροί ελέφαντες εντοπίστηκαν στις αρχές Μαίου στο Δέλτα του Οκαβάνγκο. Μέχρι το τέλος του μήνα ο τραγικός απολογισμός είχε φθάσει στους 169. Όπως σημειώνει η Daily Mail, σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο αριθμός έχει των θανάτων έχει φτάσει σχεδόν του 350, με το 70% των θανάτων να συμβαίνουν γύρω από τρύπες νερού.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει. Ανησυχία προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος, αφού τα μεγάλα θηλαστικά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αρκετοί ζωντανοί ελέφαντες εμφανίστηκαν αδύναμοι και εξασθενημένοι, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί, μπορεί, να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Κάτοικοι της  περιοχής ανέφεραν ότι είδαν τους ελέφαντες να περπατούν σε κύκλους που υποδηλώνουν ότι έχουν υποστεί νευρολογική διαταραχή είτε από παθογόνο είτε από δηλητήριο. «Αν δει κανείς τα νεκρά θηλαστικά, θα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο χώμα, κάτι που δείχνει ότι έχουν πεθάνει πολύ γρήγορα. Άλλοι προφανώς πεθαίνουν πιο αργά, όπως αυτοί που περιπλανιούνται», δήλωσε ο  επικεφαλής του Εθνικού Πάρκου Διάσωσης, φιλανθρωπικού οργανισμού, Δρ Νάιαλ ΜακΚαν.

Ο  ΜακΚαν, συμπλήρωσε ότι «αυτοί οι ομαδικοί θάνατοι σε τέτοιο βαθμό, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει συμβεί με μεγάλη ξηρασία, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό». Εκτός της ξηρασίας δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο για ένα τέτοιο μαζικό θάνατο, δηλώνει.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει πραγματοποιήσει, ακόμη, τεστ για ίχνη δηλητηρίου ή παθογόνων παραγόντων στις σορούς των ελεφάντων και έτσι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια ή για το εάν αυτό το περιστατικό εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός. Αρχικά ο άνθρακας θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία αλλά η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε.

Οι επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τεστ στα ζώα για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, καθώς η μετάδοση παθογόνου από άνθρωπο σε ζώο βρίσκεται, πλέον, στο μυαλό του κόσμου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις