Τα δελφίνια έχουν περάσει την τεχνική του κυνηγιού σε άλλο επίπεδο! Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που εφαρμόζουν ώστε να πιάνουν τη λεία τους. Και αυτό που τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι είναι λίγα τα ζώα που χρησιμοποιούν εργαλεία για την τροφή τους, καθώς συνήθως πιάνουν κατευθείαν το θήραμά τους με τα νύχια ή τα δόντια τους.

Πρόσφατα, όμως, δελφίνια εθεάθησαν στην Αυστραλία να παγιδεύουν τα ψάρια σε τεράστια κοχύλια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς αυτά τα δελφίνια έμαθαν να πιάνουν τη λεία τους με αυτόν τον απίθανο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα ράμφη τους, για να φέρουν στην επιφάνεια της θάλασσας τα κοχύλια και στη συνέχεια να ρίχνουν το ψάρι στο στόμα τους. Δείτε το βίντεο:

Σε κρίσιμη κατάσταση οι πληθυσμοί των κοινών δελφινιών του Κορινθιακού

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τα κοινά δελφίνια του Κορινθιακού. Εντάχθηκαν στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) με τον χαρακτηρισμό «κρισίμως κινδυνεύοντα», δηλαδή αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης. Ο πληθυσμός τους έχει αποδεκατιστεί, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αριθμεί μόλις 22 άτομα.

Όπως αναφέρει το WWF Eλλάς, το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis) είναι ένα από τα τέσσερα είδη δελφινιών που διαβιούν στον Κορινθιακό Κόλπο και σε όλη τη Μεσόγειο. Τα άλλα είδη είναι το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο και το το σταχτοδέλφινο.

Τα χρώματά του, μια σύνθεση από γκρι, μαύρο άσπρο και κίτρινο είναι ιδιαίτερα σύνθετα και διαφέρουν πολύ από των άλλων δελφινιών. Το μέσο μήκος του είναι 1,80 μέτρα και τρέφεται με ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και πιθανότατα και με καλαμάρια στον Κορινθιακό κόλπο.

Όλα τα δελφίνια έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή τους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Μια επικοινωνία με κώδικες που δεν θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς για ένα θαλάσσιο θηλαστικό. Δυστυχώς όμως, παρότι είναι τόσο αξιαγάπητα, ο άνθρωπος παραμένει ο μοναδικός φυσικός τους εχθρός. Πετρελαϊκή ρύπανση, μόλυνση από τη συσσώρευση τεχνητών χημικών ενώσεων στους ιστούς τους, όχληση, κλιματική αλλαγή, ηχορύπανση, παρενόχληση από σκάφη αναψυχής, στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες για υδρογονάνθρακες απειλούν όλα τα είδη δελφινιών αλλά και τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις