Η Μπελούγκα είναι γνωστή ως λευκή φάλαινας, κι είναι το μόνο κήτος με αυτό το χρώμα. Το μέγεθος του σώματος κυμαίνεται μεταξύ ενός δελφινιού και μιας μικρής φάλαινας. Είναι αγελαίες και σχηματίζουν ομάδες 10 ζώων κατά μέσο όρο, αν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν να συγκεντρωθούν εκατοντάδες.

Δυστυχώς οι μπελούγκες είναι ένα από τα πιο συχνά κητοειδή σε αιχμαλωσία και στεγάζεται σε ενυδρεία, δελφινάρια και πάρκα άγριας ζωής στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Είναι δημοφιλείς στο κοινό λόγω του χρώματος και της έκφρασής τους.

Οι Little Grey και Little White προς ώρας φυλάσσονται πρώτο καταφύγιο ανοιχτού νερού. Κι είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται σε ανοιχτή θάλασσα από τότε που εντοπίστηκαν από ένα ρωσικό ερευνητικό κέντρο φαλαινών το 2011 και μεταφέρθηκαν σε ένα υδάτινο πάρκο στην Κίνα.

Τώρα βρίσκονται σε ειδική πισίνα φροντίδας και χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον, προτού απελευθερωθούν σε ένα μεγαλύτερο καταφύγιο στον κόλπο Klettsvik, στα νότια παράλια της χώρας.

Το ζευγάρι είχε μεταφερθεί από την Κίνα στο νησί Vestmannaeyjar της Ισλανδίας πριν από ένα χρόνο. Όμως το ταξίδι των 6.000 μιλίων έφτασε στον τελικό του προορισμό.

Από Κίνα στην Ισλανδία τα ζώα μεταφέρθηκαν με φορτηγό και ρυμουλκό, σε ειδικά κατασκευασμένες θέσεις που είχαν σχεδιαστεί με αφρώδες στρώμα, ώστε να αισθάνονται άνετα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, δίπλα τους ήταν ειδικοί για να βεβαιωθούν ότι έτρωγαν σωστά και ότι παρέμεναν υγιείς. Η Little Gray λέγεται ότι είναι «πολύ παιχνιδιάρα» και έχει και μία πιο άτακτη πλευρά. Όσοι τη φροντίζουν λένε ότι συνηθίζει να φτύνει νερό στην ομάδα. Η Little White από την άλλη είναι «πολύ πιο επιφυλακτική, αλλά εξακολουθεί να της αρέσει να παίζει και να δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους φροντιστές της».

Οι αρμόδιοι του Sea Life Trust, υπεύθυνοι για τις φάλαινες, δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με την έκβαση και επιβεβαίωσαν ότι είναι ασφαλείς στο σπίτι τους, ενώ γνώρισαν ήδη το νέο περιβάλλον τους στην περιοχή φροντίδας στον κόλπο Klettsvik.

Ο Andy Bool, επικεφαλής του Trust, δήλωσε πως «Είμαστε απόλυτα χαρούμενοι που μπορούμε να μοιραστούμε την είδηση πως οι Little Gray και Little White βρίσκονται με ασφάλεια στις πισίνες φροντίδας του θαλάσσιου καταφυγίου και απέχουν μόλις ένα βήμα από την απελευθέρωσή τους στον ωκεανό.   Μετά από εκτεταμένο σχεδιασμό και πρόβες, το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσής τους ήταν όσο ομαλό ελπίζαμε και σχεδιάζαμε.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 200.000 φάλαινες μπελούγκα στην άγρια φύση. Έχουν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα και μεγαλώνουν μόνο έως 4 μέτρα μήκος, ύψος σχεδόν διπλάσιο δηλαδή, από έναν ενήλικα άνδρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις