Ελάφι Πάρνηθα: Το έγκλημα αυτό φέρνει στο φως η ιστοσελίδα petpet.news, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες από το νεκρό ζώο. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για ένα “κόκκινο” ελάφι, που ζούσε κοντά στους ανθρώπους της περιοχής και ήταν φιλικό μαζί τους. Ο ιστότοπος γράφει πως το ελαφάκι τριγυρνούσε σε κατοικημένη περιοχή, στους πρόποδες του βουνού και κοντά σε σπίτια και ότι πολλοί κάτοικοι το έβλεπαν και το τάιζαν από τα χέρια τους. Το ζώο, που ανήκει στα απειλούμενα είδη, εντοπίστηκε νεκρό πριν από λίγα 24ωρα, χτυπημένο από σφαίρα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερωθεί η αστυνομία για το περιστατικό.

Στην φρικτή δολοφονία του ζώου, που δεν απειλούσε κανέναν, αναφέρθηκε η γνωστή ηθοποιός, Μαριάνα Τουμασάτου, η οποία μένει στην περιοχή. “Αυτό το ελάφι το ταΐζαμε με τα χέρια μας στην Πάρνηθα, χαμηλά στους πρόποδες. Έδειχνε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Μια σφαίρα στον ώμο και χάθηκε. Γιατί; Δεν μου αρκεί το όλα εδώ πληρώνονται!”.

Από το προφίλ της κ. Τουμασάτου στο instagramΘλίψη κ αποτροπιασμός

Gepostet von Mαριάννα Τουμασάτου-Μarianna Toumasatou-Επίσημη Σελίδα amFreitag, 21. August 2020

Φωτογραφίες από το Petpet.news

Το κόκκινο ελάφι

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας και ένα από τα πιο αγαπητά μας είδη στα ελληνικά δάση, σύμφωνα με το WWF. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες µας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.  Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, το κόκκινο ελάφι αφήνει ανελλιπώς τα ίχνη του στον ελλαδικό χώρο. Ως φυσικός βοσκητής, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη βάση της τροφικής πυραμίδας. Μεγάλα αρπακτικά και γύπες –που σήμερα απειλούνται επίσης µε εξαφάνιση- θα μπορούσαν να στηρίζουν την επιβίωσή τους στην ύπαρξη των ελαφιών.

Το κόκκινο ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες όμως, οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να θεωρείται πλέον «Κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009). Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια είχαν περιοριστεί στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Σήμερα, ο πληθυσμός της Σιθωνίας έχει εξαφανιστεί. Ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας με περίπου 590 άτομα (2015) είναι ο πιο ακμαίος της χώρας. Μικρός πληθυσμός βρίσκεται στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ ίσως επιβιώνουν ακόμη και λίγα ζώα στους Ραφταναίους στα Πράμαντα της Ηπείρου, από προηγούμενο εμπλουτισμό. Το λαθραίο κυνήγι είναι η κυριότερη απειλή για το ελάφι στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει αποτελούν απομονωμένα «νησιά». Η δυνατότητα φυσικής επέκτασής του σε νέες περιοχές εμποδίζεται από την απώλεια κατάλληλων βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας, της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων. Η επανεμφάνιση του λύκου σε περιοχές της Πάρνηθας δεν μας ανησυχεί, αλλά αντίθετα αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στον πληθυσμό των κόκκινων ελαφιών, καθώς οι θηρευτές στοχεύουν κυρίως ασθενικά ή γέρικα άτομα. Ωστόσο χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

To WWF είχε εκπονήσει μελέτη και πρότεινε βελτίωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά κυρίως στη θήρα αλλά και στην εμπορία, τη διακίνηση, τη διατήρηση σε αιχμαλωσία και την απελευθέρωση των ζώων και θεωρούσε εξαιρετικά σημαντική τη δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης των ζώων.

Με πληροφορίες από Petpet.news και WWF

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις