Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα το φιλοζωικό κόμμα για τα ζώα κάνει μια πρόσκληση για αλλαγή και μέσα από την σελίδα τους στο facebook αναφέρει τα εξής:

Δελτίο ΤύπουΗμέρα των Ζώων: πρόσκληση για αλλαγή Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα ζώα. Αυτό όμως…

Gepostet von Ζώα, Άνθρωποι και Φύση – Κόμμα για τα Ζώα amSonntag, 4. Oktober 2020

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα ζώα. Αυτό όμως ακούγεται υποκριτικό στον κόσμο μας. Σήμερα, για να τραφούν οι άνθρωποι σκοτώνουμε εβδομήντα δισεκατομμύρια ζώα στεριάς τον χρόνο (πάνω από ένα τρισεκατομμύριο εάν υπολογίσουμε τα θαλασσινά). Για να παράγουμε ζωοτροφές και για να βρούμε βοσκοτόπια εισβάλλουμε και ισοπεδώνουμε τους βιοτόπους της άγριας ζωής εξαφανίζοντας τα είδη με ρυθμό ταχύτερο εδώ και… 66 εκατομμύρια χρόνια.

Από τη μια, οι σύγχρονοι άνθρωποι συμπονούμε τα ζώα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Η επιστήμη αποδεικνύει πως όλα τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα. Η νομοθετική εξουσία τους αποδίδει δικαιώματα και νομική προστασία. Την ίδια όμως στιγμή, εξαφανίζουμε ταχύτατα, βάναυσα, μαζικά και συστηματικά τους όρους επιβίωσης των ζώων, της φύσης και εντέλει των ανθρώπων, αρνούμενοι να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, που τρεφόμαστε, που παράγουμε κ.ο.κ.

Εάν τα ζώα έχουν δικαιώματα, εάν αγαπούμε τη φύση, εάν νιώθουμε κάποια ευθύνη για το μέλλον που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε να αλλάξουμε. Διέξοδος είναι μόνο η φυτοφαγική μετάβαση, η απελευθέρωση των ζώων, ο οικολογικός μετασχηματισμός. Η Ημέρα των Ζώων είτε θα είναι πρόσκληση να πορευτούμε ως κοινωνίες σε αυτόν τον δρόμο, είτε δεν είναι τίποτα.

Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Ζίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο, Γερμανία. Πάνω από 5.000 άτομα συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να ευθυγραμμιστεί με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα.

Η εκδήλωση μεταφέρθηκε για τις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Κάθε χρόνο ο Ζίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων Συνέδριο Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις