Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στην θάλασσα, στο χώμα, στο σώμα μας μέσα από την τροφή που καταναλώνουμε και τα περιέχει. Έρευνα του National Geographic, δείχνει πως έχουν “καταλάβει” ακόμη και το πιο αγνό χιόνι στη Γη, αυτό που βρίσκεται στο Έβερεστ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Παρασκυεή στο περιοδικό One Earth. Μιλώντας για αυτήν, η επικεφαλής ερευνήτρια, βιολόγος από το πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, Imogen Napper, δήλωσε: “Έβλεπα πάντα το Έβερεστ, ως έναν χώρο απομονωμένο και αρχαίο. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι βρήκαμε μικροπλαστκά σε κάθε ένα δείγμα χιονιού που αναλύσαμε”.

Ανέφερε πως τα περισσότερα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν είναι από oρειβατικό εξοπλισμό και ρούχα που φορούν οι ορειβάτες, που ανεβαίνουν στο Έβερεστ, αλλά δεν αποκλείεται να μεταφέρονται και με τον άνεμο από πιο χαμηλές περιοχές. “Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε βρει μικροπλαστικά σε τέτοιο υψόμετρο” δήλωσε η Napper, “Σημαίνει πως τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού, από το πιο βαθύ σημείο των ωκεανών ως το ψηλότερο βουνό της Γης”. Να σημειωθεί πως μόλυνση με μικροπλαστικά έχει εντοπιστεί και στις ελβετικές Άλπεις και στα γαλλικά Πυρηναία και αυτό δείχνει πως μεταφέρονται και με τα ρεύματα του ανέμου σε μακρινές αποστάσεις.

Οι ερευνητές, συνέλλεξαν από 11 τοποθεσίες, με υψόμετρο άνω των 5.300 μέτρων, 19 δείγματα από νερό ρυακιών και χιόνι. Το δείγμα με τα περισσότερα μικροπλαστικά (79 σωματίδια ανά λίτρο χιονιού) προερχόταν από μια μόνιμη βάση του Έβερεστ (Base Camp) στο Νεπάλ, όπου οι ορειβάτες περνούν τον περισσότερο χρόνο, έως 40 μέρες, προτού ξεκινήσουν την ανάβαση τους προς την κορυφή (τουλάχιστον 880 ορειβάτες έκαναν ανάβαση το 2019). Το δείγμα από το υψηλότερο σημείο, ελήφθη σε υψόμετρο 8.440 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ή 408 μέτρα κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, στο λεγόμενο “Μπαλκόνι“, είχε 12 μικροπλαστικά ανά λίτρο χιονιού.

Συμπτωματικά, η πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ το 1953 συνέπεσε με την παγκόσμια εξάπλωση των πλαστικών. Η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Συζήτηση για το κρυμμένο πλαστικό

Διαβάστε την έρευνα

Με πληροφορίες από USA Today και ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις