Δραματικές οι επιπτώσεις από την φρενίτιδα της εξόρυξης bitcoin, με την εικαζόμενη χρήση καυσίμων χαμηλής ποιότητας και την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας να οδηγούν πόλεις σε όλο το Ιράν να βυθίζονται στο σκοτάδι. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα είναι πλέον αποπνικτική, με τις πόλεις τα καλύπτονται από στρώμα αιθαλομίχλης.

”20 μέρες πνιγμένοι στον καπνό” είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τεχεράνης, Hamshahri, το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία της πρωτεύουσας, πνιγμένη στην αιθαλομίχλη.

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Ιρανών φοιτητών (ISNA), να χρησιμοποίησε μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσμα της έλλειψης φυσικού αερίου λόγω υψηλών επιπέδων οικιακής κατανάλωσης. Ωστόσο ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh αρνείται πως χρησιμοποιείται τόσο χαμηλής ποιότητας πετρέλαιο σε κάποιον από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται στο αέριο, καθώς η πλειοψηφία των Ιρανών το χρησιμοποιεί για οικιακή θέρμανση. Σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες φέτος έχουν κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να αναφερθεί πως, οι ανάγκες θέρμανσης είναι αυξημένες, καθώς οι κάτοικοι βρίσκονται υπό καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του ιού και παραμένουν σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα έχει αυξηθεί, καθώς αποφεύγεται η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τα εν λόγω blackout έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τις συνεχείς εξορύξεις Bitcoin και λοιπών κρυπτονομισμάτων, οι οποίες απαιτούν χρήση υπολογιστών υψηλής ισχύος, με σκοπό  να επαληθευτεί η νομιμότητα των συναλλαγών και να δημιουργηθούν τα ψηφιακά νομίσματα.

Επιπροσθέτως, η Αμερική έχει επιβάλει κυρώσεις στη χώρα, με το Ιράν να έχει απομονωθεί από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν αυξήσει κατακόρυφα την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι από τα πιο οικονομικά στον κόσμο.

Ωστόσο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει επιπλέον μέτρα για τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και πρόσφατα κατέσχεσε περίπου 6.000 μηχανήματα εξόρυξης.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την εξόρυξη Bitcoin και τη βιομηχανία έχει περιοριστεί με σκοπό να καλυφθούν οι οικιακές ανάγκες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό για το περιβάλλον του Bitcoin καθώς οι υπολογιστές που το παράγουν είναι ενεργοβόροι, και στην περίπτωση της Τεχεράνης φαίνεται πως δικαιώνεται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις