Ένα κουφάρι φάλαινας που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα που βρέθηκαν ποτέ στη Μεσόγειο ξεβράστηκε στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας.

Οι δύτες της ακτοφυλακής βρήκαν τη φάλαινα έξω από το λιμάνι του Σορέντο, κοντά στη Νάπολη, όπως αναφέρει το BBC. Οδηγήθηκαν στο νεκρό θηλαστικό από μία μικρή φάλαινα που βρισκόταν σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Χρειάστηκε μια μεγάλη επιχείρηση για το κουφάρι της φάλαινας των 70 τόνων, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Η ακτοφυλακή είπε ότι ήταν «ίσως ένα από τα μεγαλύτερα» κουφάρια φαλαινών που βρέθηκαν ποτέ στην περιοχή.

Λίγο αφότου οι δύτες βρήκαν το ζώο την Κυριακή, το σώμα του επέπλεε στην επιφάνεια και οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια πολύπλοκη επιχείρηση για να το μετακινήσουν στην ξηρά.

Δύο πλοία συμμετείχαν στην επιχείρηση και η μεταφορά του πτώματος έγινε αργά την Τρίτη. Στη συνέχεια, η ακτοφυλακή έσυρε τη νεκρή φάλαινα από το Σορέντο στο λιμάνι της Νάπολης όπου έφτασε την Τετάρτη.

Τώρα θα γίνει νεκροψία από θαλάσσιους βιολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες που ερευνούν την αιτία θανάτου, λένε οι αξιωματούχοι.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για τον τεράστιο σκελετό της φάλαινας να εκτεθεί τελικά σε ένα μουσείο. Εν τω μεταξύ, η ακτοφυλακή αναζητεί ίχνη της νεαρής φάλαινας που τους οδήγησε στο κουφάρι αφού έχει εξαφανιστεί πίσω στα βάθη της θάλασσας.

Ο σκελετός του ζώου κατά πάσα πιθανότητα θα εκτεθεί σε κάποιο από τα μουσεία της νότιας Ιταλίας. Μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος η ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να παρακολουθεί τις κινήσεις της νεαρής φάλαινας που τους οδήγησε στο κουφάρι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που ανασύρονται κουφάρια κητών κοντά στις μεσογειακές ακτές.

Πριν από λίγο διάστημα είχε εντοπιστεί στα ανοικτά της Σαρδηνίας, μία άλλη μεγάλη νεκρή φάλαινα-φυσητήρας, μήκους οκτώ μέτρων, στο στομάχι της οποίας βρέθηκαν 22 κιλά πλαστικού. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή των πλαστικών στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις