Αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2021 στη χώρα, με τις μέγιστες να ξεπερνούν σε πολλές περιοχές τους 20 βαθμούς και τοπικά να φτάνουν στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό οφείλεται στην έντονη θερμή μεταφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο και αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του διημέρου Σαββάτου και Κυριακής, ενώ θα διατηρηθεί -σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα- μέχρι την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στην Αθήνα, η πιο ζεστή ημέρα αναμένεται να είναι το Σάββατο με το θερμόμετρο έως τους 22-23 βαθμούς Κελσίου, ενώ και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ζέστη με θερμοκρασίες την Κυριακή έως 22 βαθμούς, τη Δευτέρα έως 21 και την Τρίτη έως 19.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μέγιστες αναμένονται τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή (έως 19-20 και τις δύο ημέρες). Στην Πάτρα, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 23 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, και στο Ηράκλειο η κορύφωση αναμένεται την Κυριακή με τον υδράργυρο έως τους 25-26 βαθμούς, ενώ το Σάββατο έως τους 25 και τη Δευτέρα έως τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Ωμέγα εμποδιστής: Το μετεωρολογικό φαινόμενο που φέρνει την άνοιξη

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αιτία για αυτή την ξαφνική καλοκαιρία είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «Ωμέγα» εμποδιστής. Είναι δηλαδή ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο λαμβάνει τη μορφή του κεφαλαίου γράμματος Ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου και το οποίο θα εγκατασταθεί πάνω από τη χώρα μας.

Αυτό θα εμποδίσει τις κακοκαιρίες να κινηθούν προς τη χώρα μας κι έτσι θα αναγκαστούν να κινηθούν γύρω από αυτό και βορειότερα δηλαδή χαρίζοντάς μας έναν ήπιο καιρό. Πρόκειται δηλαδή σχηματικά για μια ομπρέλα προστασίας πάνω από την χώρα μας.

Βέβαια, ακόμα έχουμε Φεβρουάριο και είναι δεδομένο πώς ο καιρός θα έχει πολλά… «γυρίσματα» ακόμα με κρύο και βροχές. Έτσι, όλο το σκηνικό που περιγράψαμε παραπάνω δεν θα διαρκέσει πολύ καθώς αυτή η «ομπρέλα» θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και από Δευτέρα θα επικρατήσει καιρός τύπου «ΠΙ». Αυτό σημαίνει ότι θα βρέχει σε δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πλημμύρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις