Οι ειδικοί συνήθιζαν να είναι υπερήφανοι για τη μείωση των εκπομπών από την αντικατάσταση παλιών κτιρίων με νέα ενεργειακά αποδοτικά οικοδομήματα. Ωστόσο, το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων υποστηρίζει ότι αυτό είναι λάθος.

Αντ’ αυτού, λέει ότι πρέπει να ανακαινίζουμε τα παλιά κτίρια και όχι να τα απορρίπτουμε, λόγω της ρύπανσης που συνοδεύει η κατασκευή ενός κτιρίου αντικατάστασης, γνωστή ως ενσωματωμένος άνθρακας.

Οι κατεδαφίσεις πολυώροφων κτιρίων έχουν γίνει γνώριμο θέαμα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, σε μια προσπάθεια εύρεσης χώρου για τη δημιουργία νέων κατασκευών. Στη Βρετανία κατεδαφίζονται περίπου 50.000 κτίρια κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γεγονός δεν συνιστά μόνο τεράστια απώλεια ιστορικών κτηρίων αλλά και επιβαρύνει το περιβάλλον λόγω των εκπομπών άνθρακα που περικλύει η δημιουργία νέων κτιρίων.

Πέρα από το σημαντικό επιπλέον κόστος που έχει η κατασκευή από το μηδέν ενός νέου κτιρίου, οι ασχολούμενοι με τον κλάδο της οικοδομής αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν ότι οι κατασκευές κτιρίων αποτελούν τμήμα της αλυσίδας με τη δική τους αυτόνομη επίδραση στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις