Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από την μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη και δείχνουν ζώα να προσπαθούν να γλυτώσουν από το πύρινο μέτωπο.

Το πύρινο μέτωπο εγκλώβισε δεκάδες τετράποδα που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία της φωτιάς. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η εικόνα μιας κοπέλας που είναι αγκαλιασμένη με το άλογό της μέσα στη φωτιά αλλά και των πυροσβεστών που προσπαθούν να δώσουν νερό σε έναν σκύλο ενώ ένας άλλος βάζει το ποδαράκι του στο νερό να ανακουφίσει τα τραύματά του.

Το ξημέρωμα άφησε τραγικές εικόνες στην περιοχή της Βαρυμπόμπη. Εθελοντές προσπάθησαν από νωρίς το πρωί να προσφέρουν βοήθεια σε ό,τι απέμεινε.

253 άλογα που κινδύνευσαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου.

Dogs’ Voice: Φιλοξενία και παροχή βοήθειας σε ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dogs’ Voice με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων που αφορά στα ζώα συντροφιάς ενεργοποίησε την πλατφόρμα αναζήτησης φιλοξενητών πυρόπληκτων ζώων. Επίσης, δημιουργείται πλατφόρμα επανένωσης για όσους βρήκαν ή έχασαν ζώα στην περιοχή. Για να καταχωρηθεί ένα ζώο χρειάζεται η φωτογραφία του, τηλέφωνο επικοινωνίας, περιγραφή και αποστολή στο [email protected]

Στην πλατφόρμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι διαμένουν στο νομό Αττικής και δύνανται να φιλοξενήσουν κατ’ ελάχιστον μία εβδομάδα ένα ζώο σε ανάγκη. Οι εθελοντές κάνουν έκκληση για φιλοξενίες καθώς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διάσωσης ενός ζώου πριν την υιοθεσία ή την επανένωση με τον κηδεμόνα του.

Τι σημαίνει πρακτικά

1. Ομάδες εθελοντών πεδίου που κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς του μηχανισμού για παροχή πρώτων βοηθειών και καταγραφή.

2. Σε κάθε σταθμό υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται μόνο με την καταγραφή των ζώων (φωτό, ιστορικό και αξιολόγηση κτηνιάτρου) και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης σχετικά προκειμένου να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.

3. Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα μόνο εφόσον έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.

4. Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται στους κτηνιατρικούς σταθμούς για να υπάρχει σωστή διοχέτευση στους εθελοντές και καταγραφή.

5. Τα ζώα κατόπιν μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες στην Αττική. Η πλατφόρμα άνοιξε και μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://forms.gle/GhwrDHVWoMYi5DF79

Οι κτηνιατρικοί σταθμοί που έχουν οριστικοποιηθεί είναι οι εξής:

1. Σταθμός της Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό χωριό (Θρακομακεδόνες) από αύριο 5/8/21 στη Μαρίας Καλπακίου και Χρήστου Αγγουράκη γωνία(ισόγειο κατάστημα).

2. Σταθμός στο Πολυδένδρι στο κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης τηλέφωνο 2295053680

3. Σταθμός στις Αχαρνές στο κτηνιατρείου του Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων αρ. 210.

Και στους 3 σταθμούς θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Dogs’ Voice για να συντονίζουν την καταγραφή των ζώων με καρτέλες υγείας, φωτογραφίες και ιστορικό που προσκομίσθηκαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις