Γη: Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι κλιματικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην ξεπεραστεί ο 1,5 βαθμός Κελσίου, ο πιο φιλόδοξος στόχος που είχε τεθεί το 2015 βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς αυξήθηκαν και πάλι τα αέρια του θερμοκηπίου έπειτα από μια μικρή μείωση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και «να συνεχίσουν τις προσπάθειες» να πετύχουν άνοδο μόνο 1,5 βαθμού.

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ζητούν από τους μεγάλους ρυπαντές – κυρίως την Κίνα και τις ΗΠΑ—να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να υιοθετήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μετά τον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον. Ο αριθμός αυτός δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Σατιέντρα Πρασάντ πρεσβευτής των νησιών Φίτζι στον ΟΗΕ.

Πολλές ευάλωτες χώρες πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία υπό το σύνθημα «1,5 βαθμός για να παραμείνουμε ζωντανοί». Αλλά η παγκόσμια κοινότητα απομακρύνεται από τον στόχο.

«Είναι πολύ πιθανό να είναι αναπόφευκτο» να αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία της Γης, δήλωσε ο Γιόναν Ρόκστρεμ διευθυντής του Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Η μεγάλη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με τη δεντροφύτευση και νέες τεχνολογίες για την απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα ίσως τελικά ρίξουν την παγκόσμια θερμοκρασία.

«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολύ δύσκολο δίλημμα και είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς που διαμορφώνουν την πολιτική να θέσουν ως στόχο τον 1,5 βαθμό Κελσίου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθεί το μέλλον του κόσμου στον 1,6 ή τον 1,7 βαθμό», επεσήμανε ο Ρόκστρεμ.

Η Γη ίσως να καταφέρει να αντέξει αυτή την άνοδο της θερμοκρασίας για μικρό χρονικό διάστημα, σημείωσε, προτού αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, όπως το λιώσιμο του παγοστρώματος της Ανταρκτικής ή η μαζική καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων.

«Κάθε δέκατο του βαθμού μετρά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, θα έχουν «κάθε λόγο να είναι οργισμένοι», αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στον ιστότοπο της COP26 ο βασικός στόχος που έχει θέσει η Βρετανία, που φιλοξενεί τη Διάσκεψη, είναι «να διασφαλιστεί η ουδετερότητα του άνθρακα παγκοσμίως ως τα μέσα του αιώνα και να παραμείνει εφικτός ο στόχος του 1,5 βαθμού».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανήρτησε στο Twitter στην αρχή της συνόδου: «Ας διατηρήσουμε ζωντανό τον 1,5 βαθμό #COP26». Η Βρετανία δεν έχει διευκρινίσει τι σημαίνει «ζωντανός» και «εφικτός».

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ο στόχος του 1,5 βαθμού πιθανόν να καταστρατηγηθεί την περίοδο 2021- 2040, ακόμη και με μεγάλη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Σε μηχανική υποστήριξη»

Στην καλύτερη περίπτωση ο στόχος του 1,5 βαθμού «είναι σε μηχανική υποστήριξη, είναι στην εντατική», δήλωσε ο Άλντεν Μάγερ του think tank E3G.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις