Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, τα αποτελέσματα της έρευνας «Κλιματική Αλλαγή: Αντιλήψεις, Απειλές και Προκλήσεις για μια Νέα Περιβαλλοντική Κουλτούρα», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη σοβαρότητά της και την προσαρμογή σε αυτή.

Η έρευνα, που περιλαμβάνει 28 ερωτήσεις, διεξήχθη από τη Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 2.005 ατόμων ηλικίας 17 και άνω, τηλεφωνικά και online, την περίοδο 6-27 Απριλίου του 2022. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, ο οποίος συμμετέχει αφιλοκερδώς.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πρόβλημα

Ένα από τα πρώτα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες διαχωρίζουν τη σημασία των προβλημάτων για τη χώρα και για τον πλανήτη. Οι Έλληνες, δηλαδή, θεωρούν ως τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα την ακρίβεια (25,9%) και την οικονομία (24,3%). Από την άλλη, όταν ερωτήθηκαν «ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα», η πιο συχνή απάντηση ήταν η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (17%) με την κλιματική αλλαγή να εμφανίζεται στην τρίτη θέση (13,1%).

Η διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες, όπως γίνεται αντιληπτό από άλλες ερωτήσεις αλλά και σε άλλες έρευνες, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη στο μυαλό των ερωτηθέντων. Αναφέρουν, πάντως, και τις δύο αρκετά συχνά. Ως άλλα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη μας, καταγράφονται οι πόλεμοι (13,6%), η ακρίβεια (11,1%), η φτώχεια και οι ανισότητες (8,9%) και η οικονομία (8,1%).

Πάντως, οι Έλληνες αναγνωρίζουν καθολικά ότι υπάρχει πρόβλημα. Το 90,5% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και το 90% εξ αυτών πιστεύουν ότι αυτή οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δράση. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτών που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή είναι μόλις 72%.

Μάλιστα, όταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να βαθμολογήσουν το πόσο σοβαρό πρόβλημα θεωρούν την κλιματική αλλαγή σήμερα στην κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, σχεδόν ένας στους τρεις απάντησε 10 και το 82,2% επέλεξαν έναν αριθμό από το 7 και πάνω. Η μέση τιμή στις βαθμολογίες τους ήταν 8,8.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, πάντως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι υπεύθυνοι για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή είμαστε «εμείς οι πολίτες». Πάνω από 1 στους 3 επιλέγουν αυτή την απάντηση, περισσότεροι από όσους πιστεύουν ότι υπεύθυνες είναι οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία (22,4%), ο ΟΗΕ (11,7%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (28,7%) ή οι Δήμοι (6,9%). Η πλειοψηφία, όπως ίσως είναι αναμενόμενο, θεωρεί ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κυρίως οι εθνικές κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι και πάλι η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τόσο η Πολιτεία όσο και η ΕΕ κάνουν λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σε επιμέρους περιβαλλοντικά θέματα, οι ερωτηθέντες ρίχνουν το βάρος της ευθύνης μόνο εν μέρει στο κράτος. Όταν ρωτήθηκαν αν ο καθαρισμός των οικοπέδων πρέπει να είναι ευθύνη της Πολιτείας ή των πολιτών, το 67,1% παραδέχτηκαν πως είναι ευθύνη των πολιτών. Μόνο 31,5% θεωρούν πως ο καθαρισμός των παραλιών είναι ευθύνη της Πολιτείας -το 28,4% θεωρεί πως είναι ευθύνη των πολιτών, ενώ σχεδόν 40% απαντούν αυθόρμητα και των δύο.

Στην έρευνα και όσον αφορά στην κρίση των πολιτών για γενικότερα ζητήματα, προκύπτει ότι το 60,6% πιστεύει, πλέον, πως «η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» έναντι 31% που θεωρούν ότι κινείται προς τη σωστή.

Στην ερώτηση «ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα», οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις που δίνουν οι Έλληνες -με μεγάλη διαφορά από τις επόμενες- είναι η ακρίβεια με ποσοστό 25,9% και η οικονομία με ποσοστό 24,3%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις