Επίθεση του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ: «Η Γαλλία να φτιάξει παλαιστινιακό κράτος στην Κυανή Ακτή»
Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παρασκευή (30/05) τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι διεξάγει «σταυροφορία εναντίον του εβραϊκού κράτους».
Σφοδρή επίθεση στη Γαλλία εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, με αφορμή τη διπλωματική εκστρατεία της χώρας υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Ο Μάικ Χάκαμπι δήλωσε πως το Παρίσι θα μπορούσε «να κόψει ένα κομμάτι της Κυανής Ακτής» και να δημιουργήσει παλαιστινιακό κράτος.
Η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει από την 17η ως την 20ή Ιουνίου μαζί με τη Σαουδική Αραβία σε διεθνή σύνοδο στα Ηνωμένα Έθνη που έχει σκοπό να δοθεί νέα ώθηση στη λύση των δυο κρατών -την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η γαλλική διπλωματία εξάλλου έχει αναγγείλει πως θα μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση υπό όρους παλαιστινιακού κράτους ακόμη και φέτος.
Σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Fox News, ο Μάικ Χάκαμπι χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΟΗΕ «απίστευτα ανάρμοστη ενώ το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω πολέμου».
«Η 7η Οκτωβρίου (2023) άλλαξε πολλά», επέμεινε, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς στο Ισραήλ που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν η Γαλλία είναι στ' αλήθεια τόσο αποφασισμένη να δει να ιδρύεται παλαιστινιακό κράτος, έχω μια πρόταση να της κάνω: ας κόψει ένα κομμάτι της Κυανής Ακτής κι ας δημιουργήσει εκεί παλαιστινιακό κράτος. Οι Γάλλοι είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν, αλλά δεν είναι ευπρόσδεκτοι να ασκούν αυτού του είδους την πίεση σε άλλο κυρίαρχο κράτος».
Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παρασκευή (30/05) τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι διεξάγει «σταυροφορία εναντίον του εβραϊκού κράτους» αφού ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι του Ισραήλ αν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Την προηγουμένη, ανακοίνωσε τη δημιουργία 22 νέων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη -χαρακτηρίζονται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου-, με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατς να υπόσχεται την οικοδόμηση «ισραηλινού εβραϊκού κράτους» στην περιοχή, που καταλήφθηκε στον πόλεμο του 1967.
Οι ισραηλινοί οικισμοί θεωρούνται μείζον εμπόδιο για τη λύση των δυο κρατών.
Για τον Μάικ Χάκαμπι, μέγα υποστηρικτή του Ισραήλ, ουδεμία «κατοχή» παλαιστινιακών εδαφών υφίσταται.