Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Credit Suisse, καθώς τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Société Générale και Deutsche Bank, έχουν θέσει σαφείς περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group ή τους τίτλους της.

Παράλληλα, την Παρασκευή υπήρξε μια ακόμη βουτιά για τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, η οποία υποχώρησε πάνω από 11%, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τις προοπτικές του τραπεζικού κολοσσού.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγές με άμεση γνώση του θέματος, η επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse έρχεται αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι της δανείζει 50 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 50,6 δισ. ευρώ), ενώ σκοπεύει να αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκων.

Η Société Générale έχει διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένων με την Credit Suisse, τις οποίες είχε μειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν τις αυξάνει, σύμφωνα. Η Société Générale αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα μείωσε την αξία δανεισμού που αποδίδει στους τίτλους της Credit Suisse, όπως τα ομόλογα, που θέτουν οι πελάτες της που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος ενός ευρωπαϊκού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, ο οποίος έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με το γερμανικό πιστωτικό ίδρυμα.

Νωρίτερα, η τράπεζα τα αποτιμούσε στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η Deutsche Bank, επίσης, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, το private banking της HSBC Holdings έχει αρχίσει ελέγχους στα δάνειά της που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse, τα οποία βρίσκονται στα χέρια πελατών στην Ευρώπη και την Ασία. Η τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μείωση της έκθεσής της στην Credit Suisse και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Τέλος, πηγή σε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, η οποία συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να ζητά από την Credit Suisse προκαταβολές αντί να εισπράττει αργότερα τα χρήματα, που οφείλει η ελβετική τράπεζα ως αποτέλεσμα εμπορικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις